Prosvetni glasnik

«

108 служ На овом месту да напоменем још и то, да не само допуштам. него наглашавам потребу делимнчног мевања распореда предмета на часове у току школске године, а према зимњем и летњем течају школском, према краткоћи и дужини дана, јачој или слабијој светлости дневној и т. д. За неке је заводе с погледом на целокупни строј школске зграде н распореда учионцца можда прека потреба, да неки предмети добију зими једне а летп друге часове. И где год су оваквп случајн, ту не само да делимпчне измене у распореду нису излишне, него су потребне. Нека проФесорски Савет на све ово добро пази при даљем распоређивању предмета на дане и часове, имајући вазда на уму, да од нравилног и подесног недељног распореда у многоме зависи успешан физичкн и умни напредак школске омладине, која је Вашој и његовој бризи у првом реду и поверена. ПБр. 2640. 16. Фебруара 1894. год. у Београду. Мииистар просвете п црквених иослова, Дим. Нешић с. г.

На основу § 29. закона о устројству гимназија, министар иросвете и црквених послова прописује ова ГГГАБИ ЈГА о распореду наставних предмета на дане и часове у средњим школама Члан 1. Веронаука треба, по могућству, да дође увек носле јутарње молитве, дакле нрвога часа пре подне. Члан 2. Први часови пре иодне заузимаће најтежи предмети: математика, сриска граматика, туђи језици, философија и иисмени школски задаци. Члан 3. Читању одломака из сриске или туђе литературе могу се дати познији часови пре подне, илп часови по подне. Члан 4. Треба пазити да сродни нредмети по групама иду један за другим (историја за географијом, физика за математиком и т, д.).

ви ДЕО Члан 5. Пре подне не треба да буде више од три часа научних предмета. Члан 6. Писмених школских задатака не сме бити више од једног на дан. Члан 7. Цртањс, краснопис и женски ручни рад (где га пма, због женске деце) заузимаће последње часове пре подне. Лети то може бити и после подне. Члан 8. Гимнастици нека се даду увек последњи пасови пре или по подне. Члан 9. Нештине не смеју доћи пре научних нредмета. Члан 10. Изузимајући слободно цртање, ниједан предмет не сме имати два часа узастопце. нити два часа једног истог дана. Члан 11. После нодне не сме бпти само један час. Члан 12. За ученике не сме никад бити међучасја. Члан 13. Не треба нагомилавати часове научних предмета у једне а часове вештина у друге дане. И науке п вештине треба да су равномерно подељене и застушвене свакога дана. Члан 14. При распореду предмета на дане вал>а пазити: а) да предмети с два недељна часа имају два дана размака између часова, у средини"'недеље. б) да у предмета с три недељна часа, часови буду раздвојени по једним даномЈразмака; и в) да предмети с четири недељна часа имају дан размака у средини недеље. ПБр. 2640. 16. Фебруара 1894. год. у Београду. Министар иросвете и црквених иослова ДИ1У1. НешиЋ с. р.