Prosvetni glasnik

110

СЛУЖБЕНИ ДЕО

Р А С П И С свима окружним начелницима о сузбијаву неуредности у вршен.у одредаоа закона о основним школама. Госиодине начелниче, Један велики део управитеља сеоскпх основних шкода често се жали овом министарству на многе неисиравности у својим шкодама, на многе неуредности, које сметају иравилном току школскога рада и напретка. Највише се и најчешће жале на неуредно похођење школе од стране ученика, на неуредно састајање школских одбора, на неприкупљаве школског приреза, на неиздвајање школске касе из општпнске, на' неизвршнвање одлука школског одбора од стране општинских власти, нарочито оних одлука, којима су дечји родитељи кажњени за неупућивање своје деце у школу и т. д. Уз ове веће сметње школском успеху врло се често понављају жалбе на споро или неуредно набављање крупнијих н ситнијих школских потреба (дрва за огрев, препоручених књига илн учила, потребног намештаја и др.), чиме се такође ремети правилност и успешност школскога рада. На све овакве представке од стране учитеља министарство је одмах иаређивало дотичним среским старепшнама, да као надзориа, извршна власт све неправилности отклони и школи и учитељу помогне те да се школа доведе у ред. После ових наредаба од стране министарства код многих је школа одиста и престало са неуредностима; заузимљивост и усталаштво среских старешина, њихово прегаоштво да се наредбе врховне школске власти изврше, њихова брига да се од школа поверенога им среза отклони све оно што ће школском напретку сметати — учинили су да су престале сваке жалбе од стране учитеља, па је престала и потреба да министарство своје наредбе понавља. Али је за један, не мали, део школа стање остало по старом, и управитељи се и данас још непрестано обраћају министарству с молбама за наредбу, да се ова или она неправилност поправи, ова или она тешкоћа отклони. Па да се не би и даље дешавало, да се саз рад иа поправци ових школских неуредности сведе на голу преписку између појединих државних власти, а да ствар остане опет на чемје и била, нашао сам за потребно препоручити Вам, господине начелниче, ово што иде: Преко подручних Вам органа изволпте наредити свима управитељима основних школа поверенога Вам округа, да се од сада за сузбијање свпју неуредностп у њиховим школама обраћају непо-

средно надзорној среској власти, која ће бити дужна да од своје стране све учини, те да се неуредностн отклоне, школске потребе набаве п школа уопште доведе у ред. Среске ће старешине бптв дужне да сами лично или преко подложних им органа увере, је ли извршено све оно што они буду наредили ради отклањања школских сметња, и да, у противном случају, употребе све законске мере, те да се дотичне општинске и школске властн нагнају на тачно вршење својих дужностп. За све ово надзорна среска власт има довољно ослонца у самом закону о основним школама. Ако би пак срески старешина пропустио да изврши све оно што му закон у овом послу ставља у дужност, онда ће се управитељп основних пткола обратити Вама, а Ви ћете се постарати да од своје стране учините све што је потребно, те да се такве жалбе више не нојављују, тражећн пута и начина да се уверите, да лп је жалба оправдана, па ако јесте, да ли су све потребе пзмпрене, или ако нису, зашто је од стране среске власти пропуштено да се оправдани захтеви учитељеви нзврше и школа доведе У редПоверавајући бригу о школама у повереном Вам округу Вашој дужности и просвећеној пажњп, ја бих желео да 1>аша и подручних Вам органа радња и заузимљивост буду такве, да до мене више не допре ни једна жалба од стране учитеља на школске неисправности н пеуредности. А ако би ипак, и после обраћања непосредној среској и впшој окружној власти, школа остала у истом стању и учитељн се мени и даље жалили на школске неуредностп, бићу принуђен предузети строге мере према оним драгавним органима, који свој посао буду у овом погледу лабаво и немарљпво вршили. Примите, господпне начедниче, уверење о мојем оддичном поштовању. ПБр. 3000. 20. Фебруара 1894. год. у Веограду. Министар аросвете и црквеиих иослова, Дим Нешић с. р.

КЊИГЕ ПРЕПОРУЧЕНЕ ЗА ШК0У1СКУ ПОТРЕБУ а) као уџбеници за ученике средњих школа: 1. „Сриска Историја, I. део I. књиге ", од Љуб. Ковачевића и Љуб. Јовановића, 2. издање раснисом од 6. октобра 1893. год., ПБр. 16095.