Prosvetni glasnik

• 111

2. , Зоологија за I. разред гимназије * од Љуб. Миљковића, распнсом од 7. Фебр. о. г., ПБр. 1081. 3. „Жате.магика за I, II, III и IV разред срвд. школа", од Ј. Шрама и Р. Шислера, превео Ђорђе Рокнић, расписом од 20. Фебр. о. г., ПБр. 2299. 6) као уџбеник ва ученике основ. школа: 4. „ Историја Срба", од Мил. С. Убавкића, расписом од 7. Фебр. ове год., ПБр. 1843.

в) за књижнице оеновних школа : 5. „Из новије сриске лирике од д-ра Љуб. Недића, расписом од 16. Фебруара ове године, ПБр. 2311. 6. Ћ На леиом сриском Дунаву", од Ср. Ј. Стојковића, распнсом од 16. Фебруара ове године, ПБр. 12224.

РАДБА ГЛАВНОГА ПРОСВЕТНОГ САВЕТЛ

ЗАПИСНИЦИ РЕДОВНИХ И ВАНРЕДНИХ САСТАНАКА ГЛАВНОГА ПРОСВ. САВЕТА САСТАНАК 577-ми 30. октобра 1893. г. у Београду. Били су: аотаредседник: Ст. Ловчевић; редовгш чланови: др. Ј. Туроман, С. М. Лозанић, д-р. Ник. Ншсолић, Стев. Давидовић, Јеврем А. Илић, Срет. Ј. Стојковић и Л. Лазаревић. Пословођ : Мил. Марковић. I. Прочитан је и прпмљен записник прошлога састанка. II. Прочитано је писмо заступника министра просвете и црквених послова, г. министра правде, од 21. овог месеца, ПБр 18.443., којим се пита Савет за мишљење о квалификацији г. Живка Петковића, свршеног ученика Велике Школе. Савет је прегледао сведоџбу овога кандидата, па је нашао: да г. Петковпћ, који је свршио историјско-Филолошки одсек философског Факултета Вел. Школе, има прописне квалиФикације за предавача исторпјско-филолошких предмета у средњим школама. III. Прочитано је писмо заступника министра просвете ц црквених нослова, г. мпнистра правде, од 21. овог месеца, ПБр. 18.515., којим се пита Савет за мишљење о квалиФикацијп г. Пауна Спасића, свршеног ученика Велике Школе. Савет је прегледао сведоџбу овога кандидата, па је нашао да г. Спаснћ, који је свршио исторнјскофилолошки одсек философског Факултета Велике Школе, има прописне квалификације за предавача историј ско-филолошких предмета у средњим школама. IV. Прочнтано је нисмо заступника минпстра просвете, г. министра нравде, од 21. овог месеца, ПБр. 17.538.. којим се шаље Савету на оцену молба с документима, г-ђе Анке Анђелковићке, која молн за место учитељице у Вишој Женској Школи. Савет је прегледао сведоцбе ове молптељке, па је нашао: да нема прописне квалиФИкације за предавача у средњим школама, али би јој се могла признатп спрема за учптељпцу туђих живих језика у Вишој Женској Школи, кад би најпре иоложила пспит из српскога језпка и пз тпх језика. V. Прочитано је иисмо засуиника министра иросвете, г. мпнистра правде, од 6. овог месеца, ПБр. 16 783., којим се шаље Савету понуда „књижаре дионичке тискаре" из Загреба, која нуди мпнистарсгву на откуп или за препоруку школскпм књижницама шеснаест разних дела из хрватске књпжевности. Пошто су наше књижнице у главноме снабдевене делима ове врсте, то је Савет одлучио да нема потребе ова дела нреиоручивати н откупљивати за школске књижнице. VI. Прочитано је писмо заступника министра просвете, г. министра правдс, од 6. овог месеца, ПБр. 17.084., којим се шаље Савету на нреглед п оцену „Православни Хришћански Катихизис," у српском преводу од г. Бож. Н. Јовановића, свештеника п проФесора Богословнје. Савет је одлучио: да се за преглед и оцену овога дела умоли г. Стеван Веселиновић, проФесорVII. Прочитан је реФерат г. ЈоспФа Ковачевпћа, проФесора, о делу ,Ј. Шрама и д-ра Р. Шпслера