Prosvetni glasnik

РАДН.А ГЛАВНОГА ЦРОСВЕТНОГ САВЕТА

405

за поклањање ученпдима основних шкода. А иошто писац псправп погрешке, које је сам у својој модби означно п усвоји примедбе г. реФерента, може га и министарство откупити за поклањање ученпцима. Г. Миодраговићу је одређен хонорар у тридесет (30) диеара. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 594-ги 18. маја 1894. год., у Всограду. Вили су: иредседник Ст. Марковић; редовни чланови : Срет. Ј. Стојковић, д-р Јов. Туроман, Љуб. Клерић, д-р В. Бакић, Стев. Давидовић, архимандрит Фирмилијан, Ст, Довчевић и Јевр. А. Илијћ. Пословођ, Мил. Марковић. I. Прочптан је и ирнмљен заниснпк нрошлога састанка. II. Прочитано је нисмо г. Ђ. М. Станојевнћа, ироФ. Вед. Шкоде, којим извештава Савет да се не може примити прегдедања п оцењивања деда Уранлја од Кад, Фдамаријона, у преводу Ст. Д. Поповића. Савет је оддучпо: да се за прегдед и оцену овога деда умоди г. Мид. Андоновић, проФесор Ведике Шкоде. III. Прочитано је нисмо г. мпнистра просвете и цркв иосдова од 17. овог мес. ПБр. 6773, којнм се шаље Савету на оцену модба г. Стевана Чутурида, учнт. основ. шкоде, којом моди да му се уважи у стадне године учитељ. сдужбе све време, што га је провео учитељујући по основ. и средњнм шкодама. Према овој модби Савет је донео овакву оддуку : I. да се г. Ст. Чутуриду, учитељу основне шкоде, могу уважитн према 4. адин. чд. 57. зак. о основ. шкодама у годипе учптељ. сдужбе деветнаест година, једанаест месеца и деветнаест дана (19 г. 11 м. п 19 д.), као време што га је провео у учитељ. сдужби ван граница Краљевине Србнје. II. Што се тпче урачунавања годпна што их је провео као учптељ језпка у сред. шкодама у Србпјп, Савет надази да му се и те године могу урачунатм у године учигељ. сдужбе у смнсду одШ'ООВЕХНИ ГЛАСНИК 1894.

редбе 5. адин. чд. 57. зак. о осиов. шкодама, с нарочнтнм погдедом на 5. адин. § 4. зак. о устројству гнмназпја. III. Да му према овим уважеинм годинама сдужбе, као засдужном н способном учнтељу, треба н пдату регуднсати. IV. Сасдушан је усмени реФерат. г. Јеврема А. Идијћа, управит. учитељ. школе о књизи „Хрпшћански Дом", превод г. архимандрпта Фирмилијана, ректора Богословије. Савет је усвојпо мншљење г. реФерента и одлучпо: да се ово дело може откупитп п употребптп за ноклањање у најсгаријнм разреднма Више Жен Школе, Богословије и Учитељ Шкода. С овпм је свршен овај састанак.

САСТАНАК 595-ти. 25. маја 1894. год. у Веограду. Били су : аотаредседник Ср. Ј. Стојковић; чланови : д-р Јов. Туроман, Љуб. Клерић, д-р Мил. Јовановић-Батут, д-рВ. Бакић, Стев. Давидовић, архимандрит Фирмилијан, Јевр. А. Илић н Дим. С. Јовановић. Пословођ, Мил. Марковић. I. Прочитан је и иримљен записник прошдога састанка. II. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова ПБр. 7271., од 23 о. м., којнм тражп да му се у најкраћем року иоднесе извештај о књизи „Хајдук Вељко п његова браћа", која је дана Савету на оцену. Савет је одлучио: да се позове г. Љуб. Јовановић, проФесор, као рсФераит поменутог дела, да га врати, ако није готов са својнм реФератом. III. Прочитан је извештај г. Љуб. Ковачевића по молби г-це Даринве Берићеве, учптељице, која молн да јој се неке године учитељ. службе уваже. Савет је одлучно: да се извештај г. Ковачевића прими, тако: да се молитељци уваже 6 (шест) година за пензију, а 4 (четири) годпне да јој се уваже као сталне године — пошто је свршила учнтељску шкоду — и према њима да јој се да повишпца плате, ако има усдове за њу.

54