Prosvetni glasnik

396

Начелништво ће ову моју наредбу саопштнти I св <1ма школскпм одборнма н наставницима подручног му округа и препоручнти им, да се по њој у свему управљају. ПБр. 15292. 12. септ. 1894. год. у Београду. Министар иросвете и црквених аослова, Андра Ђорђевић с. Р-

ОТВАРАЊЕ НОВИХ ШКОЛА И РАЗРВДА По молбн општина: пожаревачке н шабачке, које су нзјавпле да ће сноснтн сие потребне тро шкове за зграду, учпла, намештај и наставнпке, министар просвете и цркв. послова одобрио је, да се у Пожаревцу п у Шапцу почетком ове шк. год. отвори I. разред Ђигие Женске Школе (претписпгса од 5. септ. о. г., ПБр 13948, н од 12 септ. о. г., ПБр. 13626). — За управитељку пожарев. В- Ж. Школе постављена је Круна АЛимовиЛка, предавач беогр. В. Жен. Школе, а у шабачкој В. Ж. Школи за привр. управитеља Стојан МарковиИ, директор гимн. у пенсији. Претппсом мпнистровим отворени су овн нови разреди: у ваљевској гимназији шести разред (претннсом од 4. септ. о. г., ПВр. 12289); у врањској гимназији седми разред (претп. од 11. авг. о. г., ПБр. 9609); .■>=&!•

у пиротској гимназији осми разред (претп. од 11. авг. о. г., ПБр. 11066); у чачанској гнмназији седми разред (претп. од 13. авг. о г., ПБр. 11694); и у нрагујевачкој Випхој Женској Школи иети разред (претп. од 1. авг. о. г., ПБр. 10618).

КЊИГЕ ОДОБРЕНЕ ЗА ШКОЛСКУ ПОТРЕБУ а) ЗА СРЕДЊВ ШКОЛЕ 1. Општа Историја завише разреде средњих школа (Књига 1. Источни народи и Грци), од Стев. Ловчевића — расписом од 19. септ. ове године, ПБр. 15861. 2.) Д. Иловајскога Општа Историја, II. издање, у српском преводу од Д ДукиКа, — расписом од 16. сент. о. г., ПБр. 15421. б) ЗА ОСНОВНЕ ШКОЛ.Е 3.) Наука Хришћанска за I. иН. разредосновне школе, од Јевр. А. ИлиКа — расиисом од 20. авг. о. г., ПБр. 1209; 4) Земљопис Краљевине Србије, за III. раз оси. школе, од Петра М. КикетиКа — расписом од 7. септ. о. г., ПБр. 14199; 5. Атлас српских земаља и Балк. Полуострва са земљописом, за ученике IV. разр. осн. школе, и Атлае Краљевине Србије са земљописом и животописима, за ученнке III. раз. осн. школа, од П. К. ШреиловиЛа, расписом од 9. септембра о. год-, ПБр. 14718.

РАДМ ГЛАВНОГА ПРОСВБТНОГ САВШ

ЗАПИСНИЦИ РЕДОВНИХ И ВАНРЕДНИХ САСТАНАКА ГЛАВНОГА ПРОСВ. САВЕТА САСТАНАК 593-ћи 11. маја 1894. године, у Београду. Били су : иредседник Ст. Марковић ; редовни чланови: Ср. Ј. Стојковић, д-р Ј. Туроман, д-р Мил. Јовановић-Ватут, д-р В. Бакић, д-р Ник. Николић, Стеван Давидовић, Дим. С. Јовановић, Јеврем А. Илић и архимаидрит Фирмилијан. Пословођ, Мил. Марковић. I. Прочитан је и прнмљен заиисиик прошлога састанва.

II. Прочитано је ппсмо г. миннстра просвете и црквенпх послова, ПБр. 6689., којим се тражи још један кандидат за ревизора из КрушевцаСавет је одлучио: да се г. миннстру предложи за ревизора г. Свет. Атапацковић, директор крушевачке гнмназије. III. Прочитано је пнсмо г. министра просвете и нрквенпх послова, ПВр. 6271., којим се шаље Савоту на оцену књига: „Хришћански Дом", у преводу архпмандрита Фирмилијана, и пита се Савет: може ли се откупнти ово дело и употребити за награђивање ученица Виших Женсвих Школа.