Prosvetni glasnik

530

СЛУЖБЕНИ ДЕО

стручнпх и виших школа у Србпји, и то на првом месту рођаци завештачеви, за тим ученици из Гор. Црнућа, као места његова рођења, и на иослетку свп други Србп пз Краљ. Србије (тач. 6 тест.) Члан 2. Главни Просветни Савет одређује, у почетку сваке школске године, према пмовном стању Фонда, број нових питомачких места и о томе извештава ј г. министра просвете и цркв. послова. Ако би се у току године које место упразнило, Главни Просветни Савет одмах одлучује, хоће ли се упражњено место понунптп, пли ће се чекати свршетак школске годпне, н о томе пзвештава г. мпнистра нросвете. Члан 8. Благодејање из овога Фонда не може примати I онај, којп већ добпва благодејање државно пли пз другог кога Фонда. Члан 4. Мпнистарство просвете и црквених послова према предлогу Главног Просветног Савета, расписује преко „Српских Новпна" сгечај на унражњена места. Гок прпјаве траје месец дана, почпњући од првог огласа. Члан 5. Молпоци подносе министарству уз молбу за благодејање још крштеницу, школску сведоџбу, уверење о нмовном стању и уверење о сродству и ступњу сродства. Ово уверење треба да је потврђено државном влашћу. Члан 6. Мпнистарство спроводи Главном Просветном Савету све молбе с документима. Савет узима у оцену најпре молбе рођака завештачевпх, дајућп при једнаким условпма првенство блпжим рођацпма. Ако се не би попунпо број питомаца рођацпма, бирају се питомци од пријављених ученика ј из Гор. Црнуће. А ако се ни њима не би иопунила сва места, Савет бпра питомце између свпју осталих прнјављених ученнка српске народности из Краљевине Србије. Влагодејање се даје само ономе, којп је одличног владања и успевања у наукама (тач. 9. тест.). Одличног успеха сматра се да је онај, који пма из обавезнпх предмета у резултату преко 4 л / 2 , а из тпх предмета нема ниједне добре или слабе оцене. Члан 7. Величина благодејања одређује се према имовном стању, школи и разреду које пптомац учи, и према месту у којем је школа.

Члан 8. Који ученици добпју благодејање из овога Фонда, задржавају га докле год не сврше највиши завод у нашој земљп, којп према својој наклоности буду изабрали, ма и с добрим оценама прелазили у старпје разреде, само ако су одличнога владања (тач. 9. тест.). Ну преко године питомац губн благодејање за поједина двомесечја (пли тромесечја), ако има слабу оцену пз којега обавезног предмета. Члан 9 Благодејанпи су дужни да сваке године, мес. септембра, чине парастос пок владици Впћентију, као на дан смрти његове. Ако је вдше благодејанаца у једном месту, прпредиће парасгос заједнпчкп. Члан 10. Главнп Просветни Савет изабраће пз своје дине једнога члана, који ће целе године водити старање о пптомцпма, извештавајућп се о њихову учењу и владању. Овај ће члан реФеровати Савету чим наступи потреба да се неком питомцу одузме благодејање, а на крају школске године редовно ће подноситп Савету писмен реФерат о свима питомцима. Одлука Саветска о одузпмању благодејања саопштава се г. министру.

Р А С П И С старешинама свију просветних завода и црквеним властима, о напла&иваау таксе за чиновничке декрете. Господин мпнистар Финансија, писмом својим од 29. октобра о. год., ПрБр. 18451., јавља ми, да се није сложпо са решењем свога прегходника, објављенпм у писму Миннстарства Финансије од 31. јула пр. год., ПрБр. 9309., које се односи на наплаћивање декретних такса, већ да је решио, дџ декретну таксу, ао наређењу тач. 18. четвртог дела закона о таксама, не треба да илате: ,1., министри и посланицн, кад се по одредбама § 37. закона о чиновницима грађанског реда враћају на стару плату, коју су уживали пре тога положаја ; 2., чиновнпци, који су на рисположење стављенп, кад се по § 36. псгога закона поставе на звање, које доноси стару плату, коју су пре тога уживали;