Prosvetni glasnik

радн>а главнога просветног савета

5ВЗ

VIII Прочпгано је ппсмо г. Мннистра просвете и црквених послова, од 27. овог мес., ПБр. 19519.. којпм се шаље Савету на одену књига (превод) „Историја средњег века" од В. Дприа, с пптањем, може лп се ова књига употребпти као школскп уџбенпк. Савет је одлучпо: да се ова књига да на оцену г. Ст. Ловчевићу. IX Прочитано је ппсмо г. Мпнпстра просвете и црквених послова, од 25. овог мес., ПБр. 19802., којнм се шаље Савету на оцену молба Јов. Ковачевића, учитеља, којп је молпо да му се некегодппе проведене у Босни п Херцеговинп, урачунају у годпне учптељске службе. Савет је одлучио: да се ова молба да на оцену г. Јевр. А. Илићу, проФ. X Прочптапо је пнсмо г. Мпнпстра просвете и црквеннх послова, од 26 овог мес., ПВр. 19806 , којим се шаље Савету на оцену молба г. Ј. Мподраговића, проф., да се његова књпга „Рад у 1р. основне школе", наново прештамиа о државном трошку. Савет је одлучпо: да>се ово пптање о вредностп и о потребп прештампавања овога дела упутп на оцену г.г. Дим. Јосићу и Стевп Чутурплу. XI Прочитано је ппсмо г. М. Влајића, нроФесора, којим пзвештава Савет, да се не може прпмпти ирегледа књпга: „Логнка" и „Увод у философпју" од М. Шевпћа. Савет је одлучпо : да се на место г. Влајпћа изабере као други реФерент г. Радован Кандпћ, проФесор нз Пожаревца. XII Нрочнтано је ипсмо г. Борпслава Тодоровпћа, којпм пзвештава Савет, да се не може прпмити прегледа књпге „Фпзпка за ниже разр. средњпх школа" од А. Васмута, превео В. Зделар. Савет је одлучно: да се на место г. Тодоровића пзабере за реФерента г. Светозар Атанацковић, директор пз Крушевца. XIII Усмепо реФерује г. Јевр. А. Илић о молбп Марка Бацковића, учнтеља из Мораваца, који је

молпо, да му се неке годпне учитељске службе у Цр. Гори урачунају у привр. годпне службе. Савет је одлучио: да се, према чл. 57. зак. о осн. школама, молба г. Бацковпћа не може уважптп, већ треба да служп у Србијн четпрп године па да се онда пусти на практичнц учитељ. испнт. XIV Усмено реФерује г. Јевр. А. Идпћ о молби Мплпсава Марпнковића, ђака, којп је молпо за стипендпју пз ФОнда пок. владике Вићентпја. Савет је одлучпо: да се молптељ, ирема реФерату г. Илића пе може примптп за благодејапца. За тпм је даље одлучеио: да се правила овога Фонда штампају у „Просв. Гласнику" и „Српскнм Новинама' 1 , и да се у будуће управља овпм фондом строго по правилима, која су о њему прописана. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 602-ги 12. новембра 1894 год. у Београду. Бплп су: иредседник Андра Ђорђевић: чланови: д-р В. Бакић, д-р Драг. Мијушковић, д-р Б. Гавриловић, д-р Јов. Цвијић, Ст. Ловчевић, Јеврем А. Илић, арх.шандрнт Фирмилијав и Схев. Давидовић. Пословођ', Мил. Марковић. I Прочитан је и прпмљен записник прошлога састанка. II Прпступило се избору лпца за потпредседнпка Главног Просветног Савета, и једногласно је пзабран за ово место г. д-р В. Бакић, начелнпк мпнпстарства иросвете. III Прочитано је писмо г. Министра просвете п цркв. послова, од 27. авг. пр. годпне, ПБр. 13.621, које је ранпје скпнуто бпло с дневнога реда, којпм се упућује Савету на оцену молба г. Ј. В. Несторовпћа, проФесора, који подноси своје дело „Глаголи у Француском језнку", тражећи допуштење да ову своју књпжицу може продавати својпм ученпцпма и г. г. наставницима, којпма се пачин обраде глагола у Француском језпку у поменутој књизи буде допао као подесан. Савет је одлучио: да се за преглед и оцечу овога дела умоли г. Богдан Поповпћ, проФ. Вел. Школе.