Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНИ ДЕО

327

злога личних или месних постао одвећ штетан и немогућан опстанак у коме месту. 3. 0 молби која се поднесе после 10. јула не ће се водптп никакав рачун, већ ће се оставл>атп У архиву. Нека начелсгво — управа — иошље овај распнс свнма школама у своме округу — кругу — да се учитељи ]1 учитељице по њему управљају. ПВр. 11.722. 14. јуна 1896. год. у Београду. Министар просвете и црквепих иослова, Љ. Ковачевић с. г.

Р А С П И С свима управитељима и учитељима основних школа и председницима школских одбора, о давању одсуства учитељима. Ниједан члан закона о основним школама није до сада толико и тако изиграван на штету угледа школе и наставе као члан 31., но коме су председници школских одбора овлашћени давати тродневно одсуство од дужности наставницима основ. школа у оним местима где нема уиравитеља. Управитељи основних школа, онде где их нма, чпне такође велике злоупотребе с правом што им га даје овај члан закона, нарочпто у оним местима где је и управитељева жена учитељица. 0 овоме има небројено прпмера и Факата у министарству иросвете. И ако у чл. 31. закоиа о основним школама изреком стоји да' управитељи основних школа, односно нредседници школских одбора, могу давати наставницима основне школе тродневно одсуство од дужности „ у случају иреке аотребе", где се мислило на смртне случајевс у иородици, болест, иозив државне власти и т. д., као што је и објашњено министарским расписом од 27. новембра 1894. године НБр. 22.403., ипак се одсуства од дужности дају наставницима и у таким приликама, које ни из далека не могу доћп под нојам иреке иотребе. С тога сам нашао за потребно у овоме погледу наредити ово што иде: 1. Сваки наставник, који тражи одсуство од дужности до три дана било од управитеља школе било од иредседника школског одбора, дужан је писмену молбу поднети, у којој ће навестн потребу ради које тражи одеуство. Молба мора бити проннсно таксирана. 2. Такву молбу дужан је унравитељ, односно иредседник школског одбора, завести у деловодни

протокол, и на њој одмах донети решење: да ли се тражено одсуство одобрава или не. То решењс има се одмах саопштити на потпис наставнику који је тражио одсуство, а оне од тих молаба, по којима је одсуство одобрено, управитељи ће односно председници школског одбора одмах доставити министарству на увиђај, како би оно могло контролисати правилност рада управитеља и предсодника школског одбора. 3. Свако одсуство од дужности, које би било усмено или другим начином а не овим одобрено, сматраће се као злоупотреба дужности и у том случају биће кажњеникако они којима је одсусгво одобрено, тако и они који су га одобрили. 4. Уиравитељи основних школа нису власни давати самп себи тродневно одсуство од дужности, већ га морају тражити од председника школског одбора, начином који је горе пронисан. 5. Једанпут одобрено одсуство од три дана, било од унравитеља или од председника школског одбора, не сме се оном истом лицу, комеје то одсуство дано, ни у ком случају више продужити без одобрења министра просвете. ПБр. 12873. 25. јуна 1896. год. У Београду. Министар иросвете и црквепих послова, Љуб. Ковачевић с. г.

Р А С П И С свима окружним начелништвима, којим се спроводи горњи распис Нека начелништво достави надлежним путем по један примерак овога *|. расписа свима школама у своме округу, и нека нареди да се председници школских одбора, управитељи и наставници школа имај у у будуће тачно управљати по овоме распису. Овај распис чуваће се у школској архиви, пошто се најпре заведе у деловодни протокол. У онпм местима, где су школе неподељене, председник школског одбора и наставник школе потписаће се на полеђини расписа да пм је саопштен. У местима где има више наставника, управитељ школе саопштиће овај распис на потпис свима наставницима, па ће се онда и сам заједно с председником школског одбора потписати да им је распис саонштен. ПБр. 12873. 25. јуна 1896. год. Београд. Министар иросвете и цркв. иослова, Љ. Ковачеви!« е. р.

42*