Prosvetni glasnik

ЧЕШКА ЕТ110ГРАФСКА ИЗЛОЖБА

Надзорнички сто са две столице, машином за шивење, није пред осталим столовима, већ са странз. Позади је намештено пет долаиа, извесно за оставу рада. По нарочитим стакленим ормаиима изложени су обрасци за каламљење воћа ; живот и рад свилене бубе са свилом и алатима око свиларства; па збирке минерала, биљака и инсеката за школску употребу. Обични водоземци су у шпиритусу, а нарочите су збирке спремљене од печурака, пужева и цвећа. Камени је угаљ очигледно наслаган по слојевима, како му се која врста и у којој дубини налази. Овде је представљена и Фабрикација гвожђа у Кладну. Ради олакшице при учењу историје спремљена је збирка новца, а пребогат је одељак за географ ију. Ту су напр. грбови и заставе европских држава (видео сам и српску заставу), глобуси, рељефи, телуријум, планетаријум. 0 појединим окрузима чешким, као напр. о ново-бенатском, изложене су пластпчке мапе са рекама, шумама, варошама, границама и т. д. А лепо је и упутство у сликама, како да се упознају деца са мапама. Нарочити је одељак за геометрију и цртање, и ту су геометријски облици разне величине, дрвени и земљани, и маса цртежа. Најзад је размештено, по скрињама, столовимаи иначе, толико помоћних средстава за Физику и хеМИ ЈУ> Д а би се извесно два кабинета могла образовати. IX За продужне школе и хуманитарне заводе и друштва морамо прећи у другу зграду. Продужне школе напредују у Чеха из годЕне у годину све већма, по свој прилици с тога, што им се поклања довољно пажње, и што им је главни смер да ученици изнесу практичке спреме за напредовање у занату, коме су се одали. Са овим се школама, можемо слободно казати, у нас ннје успело. У првом одељењу нашао сам грдне књижурпне у лепом повезу све самих задатака из рачуна и других предмета по продужним школама. Особнто су огромне књиге ђачких цртежа обе врсте, т, ј. слободном руком и помоћу ленира и шестара. Врло су лепи цртежи ученика дворазредне школе за лимарске и браварске шегрте. Ту су изложени многобројни модели за лимарско пројективно цртање. Радови су приорати из свих продужних школа по Чешкој и Моравској. Из женских продужних школа изложени су цртежи, кројеви и разни ручни готови радови, па чак и хаљинице. Сви су ови радови рађени у току просветни гдасник 1896. г.

прошле школске године, а поједина ученица није знала да ради за изложбу. Разуме се, да овде није заборављена ни литература о овим школама. Да поменем још велики табеларни преглед свих места са продужним школама, са бројем ђака, разреда и сумама трошкова око њих. Текућих је бројева на том прегледу 79, али је понека од ових школа спојена са другом каквом.*)

У другој су половини ове зграде изложене слике питомаца по појединим хуманим заводима, и то или у учионици, или у радионици за каквпм радом, и радови. У одељку о школама за слеае могу се видети помоћна средства за наставу у читању, писању, рачунању и цртању. Ту је азбука, рачунаљка, прибор за писање, па чак и штампарија за израду списа и књига за слепе. Све би ово ваљало темељно разгледати, па и у какав завод отићи и тамо проучити, јер су, као што је познато, јадници без очњега вида остављени у нас својој судби. Најразличнији радови ових паћеника, па чак и модели у блату, изазивају у човеку дивљење. Поред књига. које се употребљавају при поучавању глувонемих, ту су још и њихови радови, као : дрворез, плетива, хаљине које су шили и т. д.**) X Јеванђе<лич^о оде<љење. Појава јеванђелске науке имала је необичних и страшних последица по Чешку и народ у њој. *) На 100 душа, стари.јих од 5 година, додазн иотпуно ненисмених: у Чешкој 4,60 муш. 0,90 жен. » Моравској 5,73 » 8,10 » » Олезији 8,20 » 9,25 » » Сдовачкој налев. Дунаву 25,74 » 32,90 » » » » дес. . » 39,58 » 46,03 » Како су статистичкп податди о школама у Чешкој наведени у 9. св. »Учитеља« за ову годину, то ћу овде иоменути само оно што је тамо у неколико иропуштено из вида. Стручпих школа има у Чешкој 45 са 4000 ђака занатлијских 5 » 600 » државних индустриј скнх 5 » 1200 » вшпих и иижих привред. у Чеш. 43 »\ 16000 » у Мор. 19 ) За женске радове . 45 са 2567 уч:еп. продужпих инд. школа у Чешкој 233 У ове посдедње уиисало се 31.000 ђ., а уредно их је свршило 27.000. Чешке вишетрговачке шкоде спреме годншње до 1250ђака, 1 а ниже 3200. По јавним школама радило је утитеља 21,500.^ Од 100 деце дорасле за шкоду досећује их 98,5°| 0 . У Чешкој излази 512 часописа, а разиих друштава има 14.000. **) На 10.000 становника има: у Чешкој 6,27 слепих, 8,60 глувонемих » Моравској 6,74 » 12,05 » » Слезији 5,— » II - — »

51