Prosvetni glasnik

478

у пиротском округу: Ђелимир ТрифуновиК. уч. о. ш. у Бабушници, 13. сент. о. г.; — Зорка Сенкијевикка, учит. о. гак. у Иироту, 28. авг., ове године; у иожаревачком округу: Надежда БелиЛева, уч. о. ш. у Костоцу, 26. сент. ове год. по молби, јој; — Драгољуб БуквиЛ, привр. уч. о. шк. у Дубокој, 20. септ. о. г.; у тимочком округу: Светислав ЖарковиЛ, уч. о. ш. у Балинцу, 20. септ. о. г,; у ужичком округу: Смиљка ТодосијевиИка, уч. о. ш. у Арпљу, 9. септ. о. г.

РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА РАСПИС Директорима свију виших гимнавија Новодом питања неких директора, да ли ће се у У раз. гимназ. учити и француски језик у току шкод. 1896.—97. год., оддучио сам : да се у V разреду гимназије обустави настава цртања сдободном руком (2 часа) и од немачког језика у истом разреду (4 часа) одузме један час, иа да се на место тих часова уведе Француски језик у V разреду, који ће се према томе предавати са . три часа недељно. ПБр. 20707. 20. септембра 1896. год. Београд. Министар иросвете и цркв. иослова, Љуб. Ковачевик с. Р.

Р А С П И С Старешинама свију средљих школа Пошто се сваке године један знаменити део књига покдања сиромашним ученицима, који се тим књигама посдуже само за једну годинупаих иосде продају, иди упропашћују, то сам оддучио, да пропишем нарочита правида о давању књига сирома-

шним ученицима на носдугу. Ну, док иравида не буду готова, Ви ћете, дајући сиромашним ученицима књиге ове године заказати им, да су дужни те књиге чувати у добром стању, а на крају шкод. године вратити их, како би се и идуће шкодске године могде давати сиромашним ученицима на носдугу, ПБр. 20117. 24. септембра 1895. год. У Београду. Министар иросвете и црквених иослова, Љ. Ковачевић с. I'.

Р А С П И С Директорима гимназнја и реалака Поводом питања директора пожаревачке гимназије, могу ди се примати па иријамни испит они ученици основних шкода, који се нису добро вдадади за време шкодског одмора а раније су узеди шкодске сведоџбе, Гд. Просв. Савет на своме састанку од 25. септ. о. г., донео је оддуку, коју сам и ја усвојио, да при примању на нријамни иснит ученика, који се за време шкодског одмора нису добро вдадади, а раније су узеди шкодске сведоџбе, треба да оддучује проФесорски савет дотичне шкоде, који ће се од таквих ученика примити, а који не, и каквом ће се казном у опште такви ученици казнитн. Преиоручујем Вам, да се од сада унрављате ! по овој оддуци у придикама, на које се она може применити. ПБр. 21739. 1. октобра 1896. год. у Београду. Министар иросвете и црквепих иослова Љуб. Ковачевић с. р.

У М Р Л И Миливоје ЖивотиИ, уч. о. ш. у Живици, окр. пожарев., 5. сеит. о. г.

-ов»-8®4<8с=—