Prosvetni glasnik

1'АДЊА ГЛАВНОГА ИГООВЕТНОГА САВЕТА

окр. краг., 1. марта, по изјављеној жељн онштине трнавске; — за уч. сиа 4. р. осн. шк. у Рабровду Јован ЛетронијевиК, уч. IV р. у Селевцу, истог окр., 1. марта ио молби; — за уч. IV р. у Селевцу Божидар ГавриловиК, уч. сва 4. р. у Рабровцу, истог. округа, 1. марта, ио молби; за застун. уч. сва 4. р. у 1'адинцу Димитркје Ј. ПоиовиК, уч. сва 4. р. у Оснићу, окр. тимоч., 26. Фебр. по молби.

Пенсионисани Дџигутнн АрнаутовиК, уч. у Наталннцима, окр. крагујев., 1. марта. У М Р А И Ћуч>Џ 0. ЂорђсвиЛ, учит. у Бивољу, окр. крушевачког, 21. Фебр.; — Божидар МитровиИ, учит. у Пспељенцу, окр. крушев., 5. марта; —■ и Стојан Јаковљевић, уч. у Обреиовцу окр. ваљев., 0. марта.

РАДМ ШВНОГА ПРОСВЕТНОГА САВЕТА

ЗАПИСНИЦИ РЕДОВНИХ И ВАНРЕДНИХ САСТАНАКА ГЛАВНОГА ПРОСВ. САВЕТА. САСТАНАК 680-ти 5. фебруара 1896. год. у Београду. Бнли су: иотаредседник, Стсвин Ловчсви \,,редовни чланови: Стован Т. Јакшић, Андра Ј. Стеванови1«, Божидар Прокић, Јеврем А. Илић, Милов. Г. Маринкони!., и Љуб. Миљкови!.. Пословођ Ранко Петровнћ. I Прочитан је и примљеи заиисник 679. састаика. II Прбчитано је писмо госн. Министра просвете и цркв. послова од 31. прошлог месеца ПБр. 1598., којим је снроведена Савету на оцену молба госп. Богдана Поповића, проФесора Велике Школе, који је молио, да му се хонорар за ирераду „Француско-Сриског речника" Настаса Петровића, повиси од 50 на 90 динара од штампана табака. Како се из извештаја г. Б. Поповића види, да иоверени му иосао није просто прештамнавање речника Н. Петровића, као што се мислило ири првој одлуци саветској о овоме предмету, него је много тежи и већи са многих допуна, измена, ноправака и т. д., то је Савет мишљења: да г. Богдану Ноновићу, по молби његовој, за овај иосао треба повисити награду на деведест (90) дин. од штампана табака. III Прочитано је писмо г. Министра просвете и цркв. послова од 5. овога мес. ПБр. 1453., којим се понова пита Савет за мишљење о томе: да ли је досадашња израда „Немачко-Српског речника" од

г. Мите Живковића таква, да се ово дело може према понуди примити и да може послужити широј литерарној потреби нашој, која би обухватила и школску потребу, и да ли овака израда каква је у овом израђеном делу речника даје гараитије да ће и све остало — уз потребну контролу — бити израђено тако, да би се цео тај посао могао поверити г. Мити Живковићу. Савет је одлучио: да се умоли г. г. Пера II. Ђорђевић, државни саветник у пенсији, и Богдан Поповић, ироФесор Белнке Школе, да изволе ирегледати овај израђени део речника па но том да изволе Савету реФеровати у смислу горњег питања г. Министра. IV Прочитано је писмо г. Министра просвете и цркв. иослова од 4. ов. мес. ПБр. 1755., којим је спроведена Савету на оцену молба г. Димитрија С Јовановића, учитеља, којијемолио да му се уваже неке године учитељске службе. Савет је одлучио: да се умоли г. Јеврем А. Илић, редовни члан Савета, да изволи ову молбу проучити и о њој Савету реФеровати.

Прочитан је реФерат г. д-ра Ђоке 11. Јовановића, санитетског мајора, о „упуту за препаровање животиња" од г. д-ра Живојина Ђорђевића, предавача београдске реалке и наставника Зоологије па Велпкој Школи, који је молио да се овај његов руконис одштампа о државном трошку. РеФерат г. д-ра Јовановића гласи: Госиодине, Главни Просветни Савет актом својим од 30. јаиуара тек. год. СБр. 16. уиутио ми је на оцену