Prosvetni glasnik

656

КОВЧЕ.ЖИЂ

сеог учитељства Ивана Филиповића, нашем књижев. педаг. збору послао 200 комада свога дела, с наменом да се половина прихода уаотреби за сиоменик Ивана ФилииовиКа. Надамо се поуздано да ће хрватско учитељство, које је увек умело ноказати, да уме ценити ваљану ствар и заузети се за племениту диљ и овај пут осветлати себи лице, те набавити себи поменуто дело, коме је цена 60 новчића, и то не само ради племените намене њезине него и ради ирекраснога њезинога садржаја. Овом приликом ваља нам напоменуги да је рок за прикупљање прилога за епоменик бесмртному нашему вођу Ивану Филиповићу одређен до краја ове године" ! Овде прекидамо ову лепу белешчицу, којој смо се искрено обрадовали. Износимо је српском учитељству да и оно учини са своје стране што може учинити за споменик Филиповићев. Он има и у нашем учитељству много својих поштовалаца, јер споразум српско-хрватски имао је у Филиповићу искреног поборвика. Надамо се, да ће споменик Филнповићев бити још једна копча више у оном братннском ланцу, којим ће се од сада спајати срнско и хрватско учитељство. На српским просветним посленицима је дужност да и они што приложе за споменик искреном поборнику српско-хрватског споразума.

БЕЛЕШКЕ ИЗ НАУКЕ

Испитивање иумија помоћу Рентгенових зракова. — Да би се могао одредити састав мумија, а да се не одвијају, као и других музејских предмета корисно се могу употребити Рентгенови зраци. Често ее дешава да се продају место правих мумија имигатације од смоле вештачки направљене, које нису никакав заостатак ни човечјега нн животињскога тела, иа да би се могла разликовати права мумија од вештачке имитације овим се путем да исиитати њезин костур. Тако у Бечу се је скоро десио један случај с мумијом, чија је снољашњост доиста престављала црте лица човечјег и на чијем је завоју стајло натпис Ибнса. Д-р. Дедекинд, кустос египатског оделења дворског уметничко-историјског музеја, предузео је испитивање ове мумије у фотографском лабараторијуму, и без одвијања њезнног одмах приметио да су јој у раменима и глави нтичије кости.

Дејство китајског чаја. — Немачки физиолози проучавали су уплив главних састојака чаја — тејина и етарских уља — на мншићну и духовну снагу човечју. Онитом су очигледно доказали да употребом тејипа привидно растедејство мигаића док се употребом етарскнх уљк чаја исто умањује. Ова уља напротив олакшавају психички рад, као што је већ доказано. Према овоме чају није једнострано дејсто на човечје тело, већ је уоиште средство за раздражење, услед кога се повећава дејство како телесне тако и духовне снаге. Свакојако иријагност, коју осећају љубитељи чаја по уиотреби могла би се пре иреиисати утицају етарских уља но утицају тејина.

Оћелавио под упдивож Рентгеновнх зракова. — Данијел, да би утврдио правац Рентгенових зракова и њихов положај, изложи њиховом унливу читав сахат главу једног детета. Цев са зрацима је била иола цола близу главе, која је била обрасла густом косом. Иосле овог оиита 22. дана приметило се на глави једно ћелаво место, које је бнло у иречнику око 2 цола. Опала коса била је здрава а ћелаво место постало је без икаквих болова. Изгледа као да је овим пронађен начин да човек лако и брзо оћелави помоћу електричне струје.

Риба нутник по суву. — У тропским пределима није реткост да се рибе пужу по дрвећу и путују по суву. У Африцц има. предела у којима киша по неколико месеца не падне и тако се виђају многа исушена језера те су многе рибе принуђене подуже без воде да пробаве. У шљаму ових исушених бара и језера увуче се Рго1ор1егиз у муљ н проспава за све време суше. Нарочнто је ова суша позната у Француском Судану на пр. у Ниору (800 к. м. од морске обале) где она траје десет месеци без капи кише и и слатководне рибе морал есу се овоме привићи. Професор Милн Едвардс изнео је пред француску Академију Наука једну расправу о рибама, које су прибрали и детаљно проучили д-р. Суар, Дибовски и др. међу којима је особиту пажњу привукла С1агјав Багега, која путује по суву. Ова и друге врсте С1ат1аб живи по десет месеци ио рупама у сувој земљи, из којих ноћу пзлазе да нападну на обделана поља као што чине птице дању. Оне зарад овакога путовања имају помоћни апарат за дисање који је утврђен за изпупчену страну другог и четвртог шкржног лука и тако на задњи отвор шкржног лука добијају ваздух за дисање. Само за два месеца, док траје кишно доба, живе као праве рибе по баруштинама. Споља су мрке боје и имају 8 пипака на вилицама. Међу овим рибама има врста, које могу бити дугачке по 2 м. Д-р. Суар, за време свога бављења у Ниору, имао је доста ових риба нахватаних и тако их је могао тачно ироучити. Он их оставља у близини каквог обделаног поља, и посматра их како ноћу пробају да напусте своје обиталиште те да иду у пљачку.

Укрштено наслеђе. — На VII конгресу француских лекара за нервне болести, који је држан августа месеца прошле године у Нанси-у у Француској, саопштио је један лекар из Брисла своја просматрања у којима тврди да кћи наслеђује особине очеве и предака. Ну. при свем том исти лекар вели, да ово правило често има изузетака услед неких секундарних узрока.

ИСПРАВКА У сеитембарској свесци »Просв. Гласвика* у нотицн: »Оцене наставника« треба исправити бројеве овако: одличних 1108, добрих 146. Остади су бројеви тачни.

Одговорви уредник : Љуб. М. Давидовић.