Prosvetni glasnik

ВОВ. ЧЕЖИЂ

679

коииса у оеновној лшоли, од Д. Н. Лазаревпћа; Педагошка иисма једној матери о васпитавању сина, од Ернеста Беме-а, нревео др. С. М. Окановић; Логика као наука, од Ф. Хариса; Извештај са бечке јубиларне изложбе, од Ст. Ј. Николића и Раше Митровића, учитеља; Нозориште у школи, од Ивк.; Коло воденично, дечја игра с невањем, од Д. Ј. II.; Кретања друштава; Просветне белешке ; Књижевност; Учитељско удружење; БиблиограФнја; Некролог.

Богосављевић; Бисмарк, нише Слободан Јовановић; Стрина Мара и Чика Пишта, новела једног седмогодишњег дечка, превео П. Ј.; Из ШанФерових Макснма и мисли, превео Јован Скерлић; Кнез Сребрни, роман из времена Јована Грозног, од гроФа А. К. Толстога, с рускога преводн Вукосава Иванишевнћева; Живот ц. обичаји ерпскога народа: Прстеновање на селу, пише Лука Грђић Бјелокоснћ; Одјене и прикази ; Кроника. * Искра, илустровани књижевни лист. Изишла су четирц броја: 21., 22., 23. и 24. са овом садржином : Чича Коле, од М. Н. С.; Тебе заборавит'?, од Ник. Мар,; Живот, од Ник. Мар.; Из поеледњнх дана Алагића, од Милоша Живковића; Кроз тпшину, од Вл. К. П.; Ланот и проклетнје у Срба, од Симе Тројановића; Зидање манаетпра Арџеша, од М. Ст. Р.; Листак о Анама, од г Бет.; Каквим жаром...., од П. П.; Срећан је, од П. К.; Ватра се гаси, од А. Г.; Љубио сам, од М. II. Ћ.; У иозну јесен, од Вл. С.; Маглич, од X.; Знај у оном часу, од Милорада; Пчела, од Др. Гад. Лазаревнћа; Ннкољско јеванђеље, од Гонге; Уздану зпма седа..., од Милорада Ј. Митровића; Боје и шаре у ннсеката, од др. Рад. Лазаревића; Једна лула руменог сумбула, од Лазара Дпмитријевића ; Проејакиња, од Б-на ; Што се зора..., од М. Кр.; Звезда, од Мнлутпна; Она и ја, од Љубисава; Кад рањене усне моје, од Влад; Хауптман у нас, од Ј. Адамовића; Заклетва, од П. С. Т.; Азурним небом блиста...., од Бож. С. Ник.; Чаробна. свирала, из рукописа ј- др. М. Јовановића ; Вереници, од Борислава; Намија Мехмед-паше Соколовнћа у Цариграду, од Ст. Новаковнћа; Блегија, од М. П. Ћ.; Успомена, од Данице; Моје срце, од Борислава; Иолаженик, од Лазара Димитријевића; Ифнгенија у Тавриди, превео Змајова; Јосиф Јирасек, чешки ириповедач, од Ј. Раушара; Скала у Савини, од Ник. Мар.; Соко-бања 1898. године, гоетинске успомене М. Ђ. Милићевића; Слободарка, од Ник. Мар.; Из драматике хрватске, од Ј. С. Микова; Сећаш ли се ?..., од Љубисава; Нов жнвот, од М. П. Ћ.; Иремалеће цветно, од Влад.; Зашто ?: од Вл. К. II.; Наша писма; Уз наше слике; Кроника, Наука, Књижевност, Уметност, Гласник. Искра је навршила прву годину свога живота. * Наставник, лист ПроФесорскога Друштва. Година 1898. Влаеник ПроФесорско Друштво, одговорни уредник проФ. Ранко Петровић. Изишла је свеека за новембар, са овом садржином: Прилози стилистици Вуковој, од проф. Анд. Гавриловића; Школа и живот, с погледом на нашу организацију школе, од проФ. 'Б. Анђелковпћа ; ГеограФија за средње пгколе, Р. Васовића, реФерат С. Антоновпћа; 8атт1ипд УЈБзепсћаЛНсћег „Соттеп1аге /л\ бпсМзсћеп ип(1 готГећеп 8п11з(;е11егп," реФерат проФ. Гдигорија С. Лазића; Новине из наставе и науке; Рад у школи и за школу; Школско кретање; ПроФесорско Друштво; Лични гласови; БнблиограФија н прикази; Ковчежић; Исправка. * Учитељ, недагошко-књижевни лист, орган Учитељскога Удружења. Изишла је свеска за октобар са овом садржнном: Нред новим законом о народним школама; Читање ру-

* Учигел.ски весник, независнн учитељски лист. Уређује и издаје Јов. Максимовић, учитељ у Београду. Изишле су свеске 25., 26., 27. и 28. са овом садржином : Срећан пут, другови, одОрнгена; Карактер учитељске службе, колегијалност и учитељски положај у друштву, од Оригена; Говор г. Милоја Влајића, надзорника осн. школа, од Оригена; Могу ли школе нослужитн као средетво за телесно, умно и морално васпитање, од Р. Огњановића, учит.; Положај народних учитеља у Пруској, превео Ориген; 'Бачке штедионице, од Мих. Ст. Ризнића, уч.; Записи, прибрао Ориген; Извештаји са пољоиривредних курсева; Листак: Наш новн надзорник, од Мпх. Сретеновића: Кратке веетп. * в Српски пчелар, орган за срнске пчеларе. Главни уредник Јован Живановић; одговорнн уредник Иван Маширевић. Година III. Изађоше други и трећи број овога стручнога листа за ичеларе, који излази у Сремским Карловцима цод заштитом иатријарха Георгија Бранковића, у месечним свешчицама. У овим бројевима ови су нрилози: 0 узимљавању у опште, а нарочито о утопљавању кошница ; сламни јастучићи за узимљавање кошница ; Вино од меда; Путници учитељи у Мађарској; 0 сдајању и поја'чавању кошница ; Ђерзон, Дикел н уредник „Хрватске пчеле"; Епохална дела г. Аце М. Живановића; Слава „Српскога пољопривреднога друштва у Београду"; Одговори ; Књижевност ; Пабнрци. * Гласник земаљског музеја у Босни и Херцеговинн. Уредник Коста Херман. Сарајево. Земаљска штампарија 1898. У свееци другој и трећој за месеце април-септембар, које недавно уједно изађоше, ови су прилози: Турски живаљ у пучкој глазби Хрвата, Срба и Бугара, од Фр. Ш. Кукача; К познавању босанских мрава и мравољуба, од Е. Васмана ; Најстарији картограФски споменик о римској иокрајини Далмацији, од проФ. др. Л. Јелнћа; 0 алгама сабраним око Травника, по велечасном проФ. Ериху Брандису, од проФ. Р. Гутвинског; К познавању налсарктичкнх куркулионида, од Виктора АрФелбека; Принос к биологији некојих иоткорњака из Боене и Херцеговине и сусједних земаља, од нроф. Ивана Кнотека; Лапеди, од Карла Пача; Сиетематички иријеглед ресина (алга) сакунљених ио др. Јустину Карлинском у околици Грачанице течајем јесени 1897., од проФ. Р. Гутвинског; Фосилни останци сисаваца из Саве, од Ивана Гримера; Фауна диитера Босне, Хсрцеговине и Далмације, од ироФ. 11. Габријела Штробла; Фауна диплопеде Босне, Херцеговнне и Далмације, од др. фил . Карла ВеркеФа; Гимска налазишта у Котару новљанском, од Карла Пача; Различито.