Prosvetni glasnik

680

ковчежп'к

Гласник се штампа ћирилицом и латиницом: један чланак једном а други другом писменидом. * Царински преглед, лист за царинска знања. Уредник С. Кукић. Београд. Српска Краљевска Државна Штамиарија, 1898. 8°, 184. Изпшла је угледна свеска, са разноврсним али одабраним прилозима.

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ

Одбор основне школе ракиначке (срез моравскп) у седници својој од 26. септембра тек. год, основао је, по распису г. министра просвете н црквених послова, дечју кљижннцу за ученике и ученпце овд. мушке и женске школе одредившп 533 дннара за набављање књига. Наставннк и наставнице ракнначке школе у име својпх ученика п ученица, изјављују овим захвалност школском одбору на оваквом племенитом раду, желећп да се и други школски одбори угледају на ово.

Још у августу 1894. године г. Стеван Крен, индустријалац из Чачка, по примеру свога доброга оца, а за његов вечнп спомен, установио је фонд за одевање једног ученика п једне ученице чачанских основних школа. Основви је капитал овога Фонда хпљаду динара. и налази се на приплоду код Чачанске Грађанске Штедионице. Од прихода се сваке годиие о ев. Сави набавља одело једном ученику и једној ученици, по правилима овога Фонда. Тако је 1895. годпне набављено одело једном ученику и једној ученици, 1896. год. двојица ученика, у 1897. једном ученику и двема ученпцима. Управитељ чачанских Лшовних школа, у име сиромашиих ученика н ученица, и овом приликом топло захваљује г. -Крену.

Г. Панта М. Стојановић, војени и цивилни кројач из Београда, како прошлих тако и ове године, приликом посете „Врњачке Бање" донео је десет парп опанака п дао, да се разделе снротнпм ученицима школе врњачке. Редовном иријатељу сиротних ученика г. Ианти изјављује у име сиротних ученика, Одбор школе врњачке топлу захвалност.

О дговорни уредник : Јоваи Миодраговнћ

ШТАМИАНО у ДРЖАВНОЈ ШтАМИАРШИ