Prosvetni glasnik

64

С Л У Ж Б К II И Д К 0

сано. Учење самих страпих језика иа штету свога матерњег језика и на штету потребнога онштег народног образоваља и васиитања неумесно је и неоправдано. Ону нак жељу да им деца час пре научс по који страип језик родитељи могу задовољити, ако за то набаве домаће учитеље, који ће им децу учити код куће странам језицима, а да ова опет не изостану од редовног похођења школе, К0 ЈУ су дужна уредно свршити. Са обзиром на неправилан иоступак оних родитеља, који своју децу одстрањују од јавних народних школа и шиљу у приватне школе а на штету потребног дечјег онштет образовања, нашао сам за потребно да наредим ово што иде: 1. Ни једно дете не сме се ослобођавати од похођења јавне народне школе осем случајева предвиђених у чл. 21. закона о народним школама; 2. Ни једно дете не сме се уписати у приватну школу без одобрења министра просвете и црквених иослова; и 3. Који родитељ или старатељ противно овоме чини с њим ће се поступити ио прописаним законским одредбама. Ово Вам се саопштава знања ради, с препоруком, да наредите школским одборима у Вашем округу, дасе но овоме управљају. ПБр. 528. 18. јануара 1899. год. Београд. Миниетар ароевете и црквених иослова, Андра ЂорђевиЋ с. р.

СЛУШБЕНЕ 0БЈА8Е

Како је г. архпмандрит Виктор, проФесор Богословије, према извештајима ректора Богословнје од 15. и 22. децембра пр. год. још 14. децембра нанустпо своју дужност и без ичнјега одобрења отпшао некуда, не јавивгаи се својој претностављеној власти, и како се ннје ни до данас вратно па дужносг, то је министар просвете п црквених послова на основу чл. 16. закона о чиновницима грађанског реда, одлучио: да се г. архимандриту Виктору, проФесору Богословије, огласи место за упражњено. Из канцеларије мпнистарства просветеи црквених иослова, 13. јануара 1899. год. ПБр. 21.998.

Уписивање и исписивање ученика и ученица основних школа. Многп родптељи не знају, да је по члану 86 по#ж) повога закона о народним школама упцсивање и иснисивање ученика из школе прешло на школске . иадзорнике, те се са својим молбама за ово и данас обраћају министарству. Министарство је до „сад овакве молбе унућивало надзорницима школским на надлежност или их преко иолициских власти враћало молиоцима. Но да се не би задавао узалудан посао министарству, оно овим скрећс родитељима иажњу на ово и објављује, да од сада такве молбе, ненад^ежно упућеие, неће нп узимати у рачун.

ШКОЛСКИ ЛЕТОПИС

ИЗВЕШТАЈИ НАДЗОРНИКА ОСНОВНИХ ШКОЛА VII Петра Илијћа, надзорника за срез адексипачки окр. иишки Госиодину министру аросвете и цркв. иослова Ирема Вашем наређењу од 29. маја о. г. ПБр. 8617 прегледао сам основне школе у срезу алексиначкоме, сем 1. разреда овд. мушке школе, за који сте изволелн одредити другог изасланика. 0 прегледу поменутих школа част ми је поднети овај извештај. Њему прилажем и два попуњена бланкета статистичких података о посећеним школама и оцењеним наставницима.

Придржавајући се у свему Вашег упуства од 12. маја о. г. ПБр. 8188, ја сам обраћао пажњу на све моменте, које сте изволели у уиуству озиачити, да бих добио што тачнију слику носећених школа и њихових посленика. У опште могу рећи да се радило с вољом и озбиљно, те је ностигнут — у средњу руку — врло добар успех у школама среза алексиначког. Најбољи рад био је — као што се могло с правом очекивати — у Вежбаоници Учитељске Школе; за тим у Мозгову, где су сви наставници одлично радили и успели. Изненадио ме је незнатан успех у III. разреду овдашње мушке школе, у коме ради управитељ овд. основних школа, госп. Игњат Маринковић; овај наставник је више па?кње ноклањао пчеларењу и пољопрпвреди него