Prosvetni glasnik

816

К 0 в

Ч Е Ж И Ђ

ее угледају и други владаоци, износећи при том и своје мислн, како је најбоље државу уредитн п како ваља управљати њом. Киропедија је тако наиисана, да се и данас може у сласт читати. * Соујек 1 ије^оуо 2(1гау1је. Жархвао ргоГ. ЈЈг. АпГип XоЂтаувг. 8а 46 вИка. 2адгеђ, 1898. ТЈзак К. АЉгесћ1а. 8°, стр. 184. Књнзије овој'задатав „да читаоца упути у оио, гато је најважније знати о човечјем телу и његовим Функцијама, а с друге стране да га цоучи, како ће своје здравље уздржати и ојачатн". Али писцу није била намера, да овом књигом кога поучн н како ће се е&м лечити кад оболи, већ једино како ће „сачувати своје здравље и браннтн се од болесги". После краткога увода, у коме се говори о човеку у опште, ирви је део, који је посвећен човечјем телу : органнма за кретање и органима за осећање. У другоме делу говори се о неговању здравља, где се но наособ износе поуке о ваздуху, храни, стану, оделу, раду и одмору и носебној незн тела. Трећи је дСо посвећен болестима, где су уиутства о првој помоћи у болестима и песрећним случајевима. * ЕикоуоЛј иа ргЈгоДогпап^уепи оК)ики и 11121111 иг^ојшт кко1ата. Вуегак III. ^арјаао пг. Вјиго Тиггс, ргатп с1ап ћгу. реЛајЈод. - кпј^еупода /ћога и 2а§гећи. КојГ^о^акага К. АЉгесМа, 1898. 8°, сгр. 695—1017. Ово је продужење раније ночетога дела др. 'ЈЈуре Турпћа под горњим натиисом, и чинн 35. књпгу књижнице за учитеље, коју издаје хрв. иедагогијско-књижевни збор. У овој књизи говори се о човеку: храни, топлоти, осећању, здрављу и болестима, кретању тела и раду, спремању одела, становима и уређењу станова, одбрани од непријатеља, привредним оДношајим.а. Даље се говори о наставноме плану природних наука у основној школи: избору градива, нас/гави ириродних наука према идеји концснтрације, распореду наставнога гладива, примеру иаставиога плана за природне науке у основним школама. У носледњем делу књиге говори се о методи наставе природних наука.

■Листови Босанска Вила, лист за забаву, ноуку и књижевност. Вла,сник н уредннк Никола Т. КашиковиК -Сарајлија. Од нове године Босанска Вила је ступила у четрнаесту годину. До сада су изишла два броја у којима су ови нрилози: песме: Србин, од Даринке Неранџић-Брашованове; Ја љубави иштем, ја љубави тражим, од Јакова Шантића; Пет вјекова, од Богдана Крајишника; У туђини, од Сокољанина; Јунаков гроб, од Илије Т>. Будровца; Пожар, од Алексе Шантића; Хор Српкињица, од Д. Ј. Д.; Живот, од С. Ф. Васића; приноветке: Нпјесам крнва, од Милоша Цвстића; Бјелка, од Љубице; Онсада Берлина, превод Душана Божића; поука: Инокен-

тије, архијеписког београдски и митроиолит сриски; Варвар Алипаша, од Омер-бега Сулејман паншћа; Народно бојадисање у Лици и Крбави, од Вида Вулетића-Вукасовића; Биљешка о коноиљи и лану у Лицн и Крбави, од Вида Вулетића-Вукасовића; Српски православни манастир Режевић у Паштравићпма у Боци Которској ; Српске иародне умотворине; Листак. Босанска Вила и даље излази два пута месечно, а годишња јој је цена за Србију десет дннара, за ђаке седам дипара. * Бранково Коло за забаву, ноуку и књижевност. Власник и уредник Паја ШарковиК-Адамов. Изишли су 5., 6., 7. и 8. број са овом садржином : Идила, иесма Алексе Шантића ; Зима у туђини, песма Боже С. Николајевића; Кнез Градоје од Орлова града, ирнповетка из времена боја на Коеову, од Чеде Мијатовића; Звона из ирвих дана слободе, од Драгутина Ј. Илијћа; Старац, иесма од Мил. Ј.; Птичице мила, иесма од Јеле; На дежурству, из свога дневника, од Тасе Ј. Миленковића; Материна клетва, по народном предању, од Свет. М. Марића; Ноћу, од Мил. Ј.; У комисији: Власт може све, од Драгомира Брзака; У сиоменицу Б., песма од Јелене; Туђинка, од Боже С, Николајевнћа; Из Србијанке Симе Милутиновића -Сарајлије, од Драгише С. МиЛутиновића; Из автобиограФије Др. Јована Суботића; 0 Арсенију 1У Јовановићу Шакабенти, од Милутина Јакшића; Српска н старо-српска музика, од Л. Кубе; Српска .Књижевна Задруга за 1898.; Споменик владицн Раду, од Марка Цара; Ковчежић. * Дело, лист за науку, књижевност и друштвени живот. Уредник Др. Драг. М. ИавлччцИ. Изишла је свеска за Фебруар са овом садржином: * *■ *, несма Милорада М. Митровића; На раскршћу, слика из живота, од Р. Домановића; Разоружање и оишти мир I, од Др. М. Р. Весннћа, II од Др. М. Ј. Сналајковића ; ОргуљаШ, с пољског, превео Лазар Р. Кнежевић; Српскн народ у скоиској енархији и његове школе у 1896.(7. години, од Ш Балканскога (наставак); Тржиште људских таштина, роман без јунака, нанисао Виљем Мекпис Текере (наставак) ; Увод у уиоредну анатомију и Физиологију, пристуино иредавање Др. Војислава г Борђевића, вавр. нроФ. Вел. Школе ; У сиоменицу госнођице, песма од Јеле ; Двадесетогодпшња окунација Босне и Херцеговине, од ЈозеФа Холечека; Позоринши иреглед ; Научна хроника : Гете и српска народна појезија, нредавање др. Матије Мурка; Критика и библиограФија; Белешке. * Зора, лист за забаву, поуку и књижевност. Власннк и уредник Јован ДучиК. Изишао је нрви број за ову годину са овим прилозима : Срнски литерарни . конгрес, од уредника; Лентир иад гробом, иесма. Змај Јована Јовановића; Последње руже, песма Милете Јакшића; Пошље миого љета, песма Алексе Шаитића : Издајица, иесма Илије. Белеслијина; Ноћ, песма Боже С. Николајевића; Ноћ, песма од Сокољанина; Миш. од А. Г.