Prosvetni glasnik

118

ПРООВЕТЈЕШ ГЛАСНИК

Тако Друштво св. Мохора, а наше Друштво св. Саве? * Двадесетпетогодишњица Хенрика Сенкјевића. — Прошле годпне навршило се двадесет и пет година, како се јавио у књижевности прослављени пољски приповедач, и у нас већ врло познати Хенрик СенкјевиЛ. Пољаци су хтели његову двадесетиетогодишњицу још прошле годпне врло свечано прославити, али се сам слављеник тога одрекао, да би само што боље испала прослава стогодншњнце до сада највећега пољскога песника Адама Мнцкијевића. Алп ће зато Пољаци у овој годнни свечано прославити двадесетиетогодишњицу Сенкјевнћа. Већ је образован н нарочитн одбор, којн ће водитн старање о овој прославп. У одбору су готово свп внђенији Пољаци. Одбор је затражно од руске владе допуштење, н влада је одобрила, да се у народу може прнкунитп добровољнога прнлога до 100.000 рубаља н да се то о прослави нреда слављенику као народни дар. * . Свечана седница Књижевног Одељења Матице Српске. — 0 св. Савн овс године , по подне. била је у Новоме Саду, у дому Матице Српске, свечана седннца Књижевнога 0дељења Матпчпна. Том је прплпком професор карловачке богословнје, Мплутпн Јакшпћ, говорио у спомен п славу цок. Шанојла ГрбиКа, а секретар Матпчин, др. Мплан Савпћ, говорио је у спомен и славу пок. Илије ОкругиЛа Сремца.

Фондови пок Митропо/жта Михајла. — Према завештању пок. Мптрополита Михајла образована су два његова фопда: „фонд за штамиање књига за одбрану православља и за моралну поуку народа" и „фонд за I издржавање два српска калуђера у !

духовннм руским академијама". У првоме фонду има 10.680 динара , а у другоме 37.978 динара. * Књижевни фонд пок. Димитрија СтаменковиЂа. — Читаоци Пр. Гласника већ знају о завештању пок. Днмптрија Стаменковпћа, који је оставио три стотине хпљада динара као фонд, из кога ће се штампати п растурати у народ одабране српске књиге. Наследницп пок. Стаменковића већ су извршили жељу овога великог иросветнога добротвора нашега н Управи Фондова су нредалп 300.000 динара у злату. Тако ће за кратко време „Књижевни фонд нок. Дим. Стаменковпћа " почетн да благотворно служи ономе великоме циљу, чему га је пок. Стаменковпћ шшенио. * Задужбина патријарха Бранкови^а. — Пре краткога времена довршена је врло лена школска зграда за основну женску школу у Кулпнну, у Бачкој, родноме месту карловачкога патријарха Георгпја Бранковића, коју је Бранковић поднгао о своме трошку. На зграду н школскп намештај утрошено је преко 10.000 дпнара. Учитељицу у овој школп ће плаћатп такођер патријарх Бранковић. * Задужбина Петра Кулића. — Петар Кулић, занатлпја у Митровпци, око седамдесет хиљада форината је одредио, да се после смртн његове и жене му Љубпце оснује нарочнта задужбина под именом „Задужбина Петра Кулића пз Митровице", и да се пз задужбнне оснује и одржава једна српска девојачка радничка школа. Руковање овом задуњбпном остављено је српском православном народном црквеном сабору у Срем. Карловцпма. * Дом за старе и изнемогле учител>е. — Прослављенп рускн кН >и-