Prosvetni glasnik

132

ПРОСВЕТНИ Г.ШЖИК

протпвник свима настраностила у уметностп. Његово је уверење било, да је леио што и истинито, а истинито што и добрч. Од 1867.—1884. године био је професор у Оксфорду, и имао је увек велики број ученика и поштовалаца, којима је он бпо највпши судија за уметност. У једноме своме делу изнео је своје назоре о човеку и његову задатку у животу, о законима лепоте, о верп, о уметностп, о критнди и др. По његову мишљењу закони лепоте су уједно н законн доброте, као што ни естетику није могао замислптп без етике. Идеал лепоте, по њему, је и идеал чистоте. 0 крптици овако суди : ни једно уметничко дело, па ма п не бпло по нашим жељама и намерама, не смемо осудити, ако је постало као последпца поштенога мишљења и уметничкога уверења; никада праведан судија не сме судити о уметничким делима према старијим делима ; никада се о делима почетника не сме суднти по делима велпких уметника, већ свако дело ваља пресуђнвати према намерн уметнпка, који је створио то дело. Енглески је народизгубио у Рускину једнога од ваљаних синова својих.

ј Михајло Капустин. — У новембру прошле годнне умро јс у Петрограду Михајло Каиустин, један од најбољих руских правннка, којн је бно н ван Русије признат као одличан нознавалац међународнога права , те је неколнко нута био призиван у већим међународним споровима. Његова су најглавнија дела: „Најновије појаве у правној нсторији западне Јевропе" п „Дппломатскн одношаји Русије ирема западној Јевропи у седамнаестом веку." У последње време био је куратор дорпатског школског округа. Еапустпн је умрб у 71. години. * ј Алексндра КсеноФОнтовна Медвјвдњаковна. — 23. новембра ир. годпне умрла је на свом добру близу Москве Александра Есенофонтовна Медвједпаковна , велика просветна добротворка руска. Она је јога за живота била подигла близу Москве великп дом за старе и изиемогле свештеникс православне вере. После смртп оставила је на 5,000.000 рубаља на разне добротворне и просветне циљеве свога, народа.

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОР Господпн Гаврнло МарковиА , старешина манастира Благовештења, ценећн важност школе по њен напредак у друштву и гајећи свагда осећаје љубави према школској омладини, изволео је поклонити школи табановићској једно парче земље у вредности 50 дпн. Сем тога поклонио је 60 динара у готову новцу, наредивши да се за тај новац узму најпотребнија учила. Од срца захваљујемо господину Гаврилу на овоме дару, са жељом, да се хиљаде овакви пријатељи школе н њеног напретка.

„Просветни Гласник" излазп у месечним свескама од 7 и више тавака, на великој оеминп. — Стаје годишње : за Србпју 12 динара, за друге земље 15 динара (фрАНАКА). претплата се шаље управп ДрЖАВНЕ ГОтАМПАРИЈЕ краљевпне Србије у Београду. — Рукописи се шал>у уредншптву (минпстарство просвете и црквених иослова у Београду). Они се , на захтев ппсаца , враћају.

ОДГОВОРНИ УГЕДНИК ЈОВАН МИОДРАГОВИЋ

ШТАМПА ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА