Prosvetni glasnik

<546

ПРОСВЕТНИ глдснпк

знаду. Тога радн су свниа школским улравитељима унућена ова тштања, да на њих одговоре : Има ли и колико је деде у школи, која ннсу још унотребљавала алкохолна пика у опште (внна, ракије, ппва н др)? Колико деде није још пило ракпје, коњака, рума н др. ? Колико које дете, од оне што већупотребљавају алкохолна пића, пије дневно кога пића? и колико је од ове деце ппло алкохола пре поласка у школу ?

Школе у Француској Побољшање стања наставника народних школа. — И у Француској стање наставнпка народних школа није завидно. У прве невоље француских учитеља иде недовољна плата, а и то, што су свп учитељи према платн подељени у класе, и из ниже у вшпу лреводе се само кад буде буџетске могућности за то. Овога ради тамо се од дужега времена ради на томе, да се у буџету повећа партија на плате наставника народнпх школа, те да им св колико толико побољша стање. Ово настојавање многих пријатеља там. учнтељства уроднло је добрпм плодом: француска комора је у овогодишњем буџету просветном једногласно повпсила партију на учитељске плате са 3,811.300 франака и на пензије н>кхове са 1,200.000 франака. Овпм новншењем те буџетске партије учнњено је, те ће од сада у последњој, ло плати најнижој, класи учитељској, место 15°/о °А свега учитељства у земл>и као што је до сада било, бпти 10°/ о . Старијим учитељнма, који су у највишој класи, даваће се пензија, те ће се опет на тај начпн помоћи, да учитељи ннжих класа лакше дођу у вшпе класе.

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ Почасни члан Белгијског Краљевског ГеограФског Друштва. Његово Величанство Ераљ Алексан-

дар I изабран ј.е једногласно за почаснога члана Белгијског Краљевског Географског Друштва, које стоји под заштитом белгијског Краља Леополда. * Поклон Његовог Величанства Краља Милана I. — Његово Величанство Краљ Милан I изволео је, преко минпстра просвете и црквених послова, послати књпжници Гимназије Краља Милана I у Нпшу на поклон велико п врло скупоцено дело Т)аз XIX Ја1гг11иш1еН Гп ТУоН ипИ ВгШ. Професорски је Савет Гимназије Краља Милана I, поводом ове високе пажње Његовог Величанства Краља Милана, у седници од 2. маја ове године , донео једногласно одлуку: „Да се Његовом Величанству Краљу Милану, армијском ђенералу, команданту Актнвне Војске и узвишеноме заштитннку ове (нншке) гимназије изјави у име свих наставннка ове школе најдубља захвалност са осећајима најтоплије љубавн и оданости према Његовој узвишеној личности на драгоценом дару и милостивој пажњи према наставницима, који имају част да раде у гимназији, која стојп лод Његовом високом н узвишеном заштитом." * ПроФесорски испити. -- К ајем месеца априла ове године завршенје је рад у Сталној Испитној Комисији за полагање п; офесорских испита за ову школску годину. Од кандидата, цријављених запрофесореки испит, сем оних за које до сада јавнсмо да су свршили са испитом, завршили су испите и кандидати Миливоје ПоиовиЛ и БладЏмгШ Р- Петковип , а Ђучко ЈоксимовиЛ је, због емртнога случаја у иородпци, одложио нолагање професорскога нспнта за другу школску годину. Шиливој ПоиовиЛ је полагао професорски нспит из групе: немачки језик као главни и сриеки језик као споредни иредмет. У испптноме одбору били су: лредседннв др. Милан