Prosvetni glasnik

ШКОЛОКИ ЛЕТОПИО

ИЗБЕШТАЈИ ДИРЕКТОРА СРЕДЊИХ ШКОЛА

Тромесечни извенггај г. Ј. Шплихала, директора Гимназије Господара Јована Обреновика Госиодину Министру аросвете и црквепих иослова У смислу расписа од 4. децембра пр. год. ПБр. 13.971 част ми је подпети г. Мииистру извештај о .стаау поверене ми гимназије у другом тромесечју 1899.—1900. школ. године.

У дрз г гом тромесенју текао је школски рад својим редовним током, јер није било ни ванредних прекида, ни промена у наставнинком особљу. Мину.1 о тромесечје имадо је 91 кадендарски дан. Кад се од тога броја одбију сви дани школскога одмора, т. ј. свака не,аеља, празник и четвртак по подне, а сем тога и х / 2 дана у очи Св. Саве (због припреме за школску прославу), оно пре подне 15. јануара, кад је учионице требадо довестп у ред, и најзад 29. Фебруара, када је рађено на свођењу оцена и писању ђачких извештаја, — онда излази, да је било свега 34'/ 2 празничних и 56'/ 2 радних дана и то:

Кад се дневно рачуна просечно по 4 1 /! часа н.ш 27 часова недеугно, онда је у II тром. сва,ки разред имао нросечно 254 часа. Ако се овај број подели с бројем календарских дана, добива се као средња циФра дневнога рада 2,8 часова. Наставннци су у том тромесечју, по раније утврђеном распореду, прешли сразмеран део прописанога научног градива. Еако је пак ово градиво неких предмета, поред једнаког броја часова у појединим разредима, врло неједнако распоређено, наставници у неким разредима с великим програмом морају хитати, док се у сдабије оптерећеном разреду

I. Настава

У децембру „ јануару • „ Фебруару.

14'/ 2 праз., 16 1 / 2 рад. дана 10' „ 21 10 , 19