Prosvetni glasnik

234

ПГОСВКТНИ ГЛАСНЛК

слог. Обојица имају угледне школске баште. Први је ирошле годнне одлпкован „иохвалнпцом". Још су ширили нољоиривредна знања у својој околини. Други је нарочито утицао, те сада сељаци саде и калеме америчку лозу и воћке; раздао је сељадима преко 40 кутија семена од свилених буба, а и сам је гајио с ученицима у школи; био је врло енергичан и при стварању Земљорадничке Задруге у Црљенцу, чији је сад и члан унраве. XI У рудничком округу: Лндрија ДрињаковиИ, учитељ у Мрчајевцима, среза љубићског, чија је школска башти потиуно по плану уређена и једна од најбољих у целом округу. XII У емедеревском округу: Софроније РадовановиЛ, учитељ у Врбовцу, среза подунавског, Овај наставник има потиуно угледну шволску башту, за шта је прошле године награђен од окружног школског одбора. Поред овога наставнпк је радио н на ширењу корисиих пољопривредних поука у околинн. Тако: растурао је семе од свиленнх буба, тећерне репе п другог корисног биља, а и давао сељацима упуте и иоуке, како се оно гаји и негује! XIII У тимочком округу: Цветко ДветановиЛ, учитељ у Жунама, и Војислав Шјмкарац , учитељ у Рготини, оба у срезу заглавском. Од већег броја предложених учитеља пољопривреника у овоме округу, ова двојица истичу се као најбољн. Поред угледних школскпх башта, ширили су нољоиривредна знања и у својој околинн. Први је личним радом допринео, да се виноградарство и воћарство у његово.ј околиин иодигне; а други је то исто радио и ове годпне, држао у својој околинп трп практична курса за калемљење америчке лозе ,,на зрело" и „на зелено". XIV .V ужичком округу: у прошлој години биле су само две угледне школске баште и обе цаграђене. Ове године има 16, алн како су радови у њима почели ове годиие, то се не могу предложити за награду. Њих ће

наградити ове године окружни школски одбор. Овп нредложени учитељи најбоље су уредилн, по прописаном плану од министарсгва народне привреде, своје школске башге н у њима радили најмање две годпне. Норед тога, они су били од моћног утицаја и на сво.ју околину у погледу ширења свих корисних иољопрнвреднпх поука. А осем ових ииа. још врло велики број утитеља, који су уредили своје школске баште; ну како не раде у њима впше од године дана, то ове године нису ни предлагани за награду.

Шволе у Српотву Српска Виша Дзвојачка Школау Новоме Саду. — 14. јула ове године завршена је 1899.-1900. школска година у Српској Вишој Девојачкој Школи у Новоме Саду. У последњој школској години било је у овој школи : у почетку године 158, на крају године 1,47 ученица. Од ових је испнтано 137 ученица, и по усиеху их је било: 11 одличних, 49 врло добрих, 49 добрих, 15 с довољним успехом, 12 с недовољнпм успехом и 1 ученица је иоказала слаб успех. 11о месту рођења било је ученица : из Новога Сада 43 и ван овога места 115. * Српски Учитељски Конвикат у Новомв Саду. — 22. јуна ове године била је скупштина Српског Учитељског Конвикта у Новоме Саду. Том је приликом прочитаи и примљен нзвештај о стању ове установе сриских народних учитеља у Угарској ; из тога пзвештаја бележимо ове иодатке: у минулој школској години Српскн Учитељскн Конвикат имао је 106 чланова оснивача и 212 нотпомагача. Питомаца је било до краја школске године 47, од којих је 46 учило у новосадској великој гимназпји, аједан у трговачкој школи. Усггех и владање питомаца било је у главноме добро.