Prosvetni glasnik

НАУКД И НАСТАВА

783

11. Модели разних пољопривредних алата и справа. 12. Модел. куће варошке од 2 ката ж сеоске сламом покривене. 13. Многи моделп заиатлиских справа и алата (столарска тезга, тестера и т. д.). 14. Од простих ствари састављене зграде и др. Н. пр. од празних калемова од конада нанрављена је кула једна и читав жељезнички воз. 15. У песку ређањем камичака разне боје престављено: кућа, дете, лептир, риба и т. д. 16.. Разне дечје играчке куповне и које могу правити забавиље. родитељи и деца сама и т. д. Ту је и књижница књига за забавишта. На поменутој изложби било је изложено око сто књига у којима је материјал за забавишта, а неке су и после излазиле и излазе нове непрестано. По томе се може видети како Чеси имају богату књижевност и за саму ову потребу.

Дечја забавишта имају и нарочити свој недељни распоред часова. На распоредима, које сам гледао, стоје по два часа пре и један после нодне. Али пре и после онога што пише на распореду увек долазе игре, песме и забаве друге, тако да се готово и не примети кад трају ти нарочити одређени часови. Ево какав је распоред на зиду онога забавншта чија сам два дана рада напред описао:

I одељеље

ПРЕ ПОДНЕ

ПОСЛН ПОДНЕ

П. 0 Богу. — Очигледиост. У. Поиављање. — Поиављање. С. Библ. приче. — Очигледност. Ч. Понављање. — Давањепојмова. П. Уљудност. — Очигледност. С. Понављање. — Понављање.

Бројање. 1 ) Приче. Познавање разних ствари. Цртање. Басне, бајке, приче. Игре.

II одељеве

ПРЕ ПОДНЕ

ПОСЛЕ ПОДНЕ

С. Уљудност. — Понављање, Ч. Понављање. — Цртање. П. 0 Богу. — Очигледност.

П. Библ. нриче. — Појмови. У. Поиављање. — Очигледност.

1. недеље 2. недеље Полукругови. Троуглови. Штапићи. Четвороуглови. Басне, бајке, приче. Ређање коцкица и стубића. Ређање полукруга са штапићима

С. Понављање. — Понављање.

и плочицама. Игре.

') Види напред како се деда уче бројати од 1 —5 у певању и игри: »Имам венац велики«.