Prosvetni glasnik

бе лешке

543

прикази, Извештаји о ручном раду у Србији, Белешке, Захвада. Ручни Рад излазн једанпут месечно, цена му је три динара годишње. * Восанека Вила — лист за забаву, поуку и књижевност. Власник и уредник Никола Т. Капшковић, бр. 5. Садржај : Пјесме ': Невјеста у прољеће — Бор. Л. Ценпћ, Хај крчмару — В. Рајић, Из увелог двећа — Б. Кечкић, Наша звезда — С. Грегорчић, Свето цвијеће — Ј. Пантелић, Љубичице и папрат — С. Ф. Васић; Прииовијетке: Ђурини записи — П. Кочић, Џенабет — Б. Кечкић, ХристиФор Милорадовић — Мих. Мплановић; Поуке: Марко Драговић, Неколике биограФСко -библиограФске биљешке Д. Живаљевић; Српске Народне

умотворине, Српске народне пјесме, Неколика народна гатања, Народна предања. — Босанска Вила излази у Сарајеву двапут месечно, сваког 15. и 30. Цеиа 10 динара годишње. ♦ Учитељски Весник — лист за српске учитеље. Уређује и издаје Јов. Максимовић, учитељ у Београду. Година VIII, бр. 12. Весник излази сваке недеље, стаје годишње 5 динара. * Просвета — орган пријатеља српске народне иросвете. Власннк Ђ. С. Којић учитељ, уредник Јов. П. Јовановић учитељ. Бр. 16, од 1. априла 1901. Пзлази 1, 10 и 20 сваког месеца у Крагујевцу. Годишња цена 6 динара.

НАУЧНИ КУРСЕВИ У ЈЕНИ ЗА 1901. ГОД.

Ови ће се курсеви држати месеца јула и августа. Свега ће бити пет врста курсева, и то : за природне науке, за иедагогику, за теологију, за историју и философпју , и за туђе језике. — Течајеви за природне науке обухватаће предавања из астрономије, ботанике, геологије, Фисике и зоологије. т— Педагошки течајеви имаће предавања из опште и посебне дидактике. из ходегетике, из педагошке патологије, и из психологије детета. — у теолошким течајевима бпће предавања из историје религије, историје цркве, исторнје црквене уметности у Немачкој, из фи-

лосоФнје религије, из практичне теологије, из старо-заветног истраживања, и пз религијске наставе. — Исторнјски и философски курсеви обухватиће предавања из историје литературе, из културне историје, и из увода у фплосоФију. — Течаји туђих језика биће за немачки језик, за енглески језик и за Француски језик. — Предавања ће држатн махом проФесори јенског уннверситета.*) *) Одширан ирограм ових ире^авања може се добити, бесплатно, код г. В. Бакића, ироФесора Велике Школе у Веограду.

„ Н росветни Г ласник" излази у месечним свескама од 6 и ВИПГЕ табака, НА великој осмини. — С таје годишње : за С рбију 12 дииара, ЗА друге ЗЕМЉЕ 15 динара (фрАНАКА). претплата се шаље управн ДрЖАВНЕ штампарије КРАЉЕвипе С рбије у Б еограду. — Р укописи се шаљу уредништву (министарсгво просвете и црквених послова у Б еограду). О ни се , на захтев писаца, враћају.

одговории уредник штамиа вддд. т. сддсојевнћ држдвнд штдмпарија пгосветни мдсник, I књ. 4. св., 1901. 37