Prosvetni glasnik

538

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

За своју збирку слика куиио је Музеј икоиу „Распеће", рад у збирди до сад још незаступљена сликара Мих. Поповића, од године 1822; и лик трговца једног из Параћина, рад г Буре Јакшића. Из заоставштине просветног добротвора Велимира М. Тодоровића, која је заоставштина изложена била јавној продаји у Минхену, набавио је Музеј бронзано попрсје Тодоровића и неколико на илатну израђених слика из његове галерије.

Међу поклонима, којима су збирке музејске обогаћене п унапређене, на првом месту заслужује одлична сиомена: Разно веће и мање, сребрно, Филигрански израђено посуђе и крстови, који су златарски радови изложени били на светској париској изложби, па их је по повратку отуд, Министарство Привреде поклонило Народном Музеју. Уз тај драгодени ноклон етнограФСком одељку Народног Музеја, Министарство Нривреде даровало је и знатан број тканих и везених женских, као и збирку столарских радова, који су сви најпре имали улогу да у Паризу покажу висину домаће и занатске радиностн у нас. Од етнограФСке су вредности од чести и оне ствари које је, тестаментом својим, Народном Музеју завештао пок. Архимандрит НићиФор Дучић. То су: његово херцеговачко одело, оружје и одличја с дипломама. Уметничке врсте су поклони: мраморна глава једног римског императора; два портрета од познатог бечког сликара \\ г а1(1ти11ег-а; неколике, мање вредносги слике и скице од новијих, страних и наших сликара, и једна збирка већих и мањих, вештачки израђених Фотографија. Остали поклони су: неколико иреисториских, земљаних судова из Кличевца; један римски камени саркоФаг из Београда; неколико новаца српских, турских, пољских ируских; једна руска медаља; дрвена резана таваница из сераја у Прокупљу и разне металне ситнице из првих векова по Христу, из доба после Константина Великог. Ове нарочито споменуте, купљене и поклоњене ствари, иду у ред ређих музејских набавака, и могу како својом унутарњом, етнографском и историском вредношћу занимати познаваоца и знаоца, тако и својом спољношћу забављати и поучавати проста посетиоца Музеја.

У раду око свог унутарњег'снажења, ради свог развијања у здравом и поузданом правцу, Народни Музеј коракнуо је прошле годпне тиме у напред, што је нарочитом комисијом нрегледан п утврђен, п Господину Министру иросвете на обнародовање надлежним путем, иоднесен пројект закона о уређењу Народног Музеја и пројект закона о старинама. Један је пројекат закопа о старинама иоднесен, од стране Народног Музеја, већ пре осамнаест година. Поменути пројекти оба закона још нису прошли званично прописане путове који воде к остварењу и животу њиховом. По старине у нашој земљи и но Народни Музеј било би од велике користи да што пре ступе у живот. Но жива потреба, коју собом ириродно носи рад у Народном Музеју, учинила је, те се већ ностунпо практички изводи у иројекту изложено уређење Музеја.