Prosvetni glasnik

В Е Л Е 111 К Е

ш

зожљино: „Примитивна атмосфора је највероватније имала врло велику расирострањоност и била .је, можда, вииге стотина нута већа од иаше садашље атлосФоро. Она се састојала иоглавито из угљоио киселине или је иоред или Јгесто угл>ене кисе.лиие садржавала волико количине водоника, гасовитих угљо-водоника н угљеников оксид. Нашо садашње знање података који би решили то питање нијо још довољно тачно, да бисмо га могли с иоузданошћу рсшитн, али се можемо с основом надати да ће се, ире или носле, накуиити доста података који ће то питање коначно решити". но К,.« Бр. 42. 1902.

Вештпчки двјампвти. — V. На8?1Јпдег (Праг) реФерисао је на збору иомачких прпродњака п лекара у Карлсбаду, 10. септембра о. г., да.јо успео нанравити вештачке дијаманте. Он је мишљења да су дијаманти који се налазе у Јужној Африцн постали у оној стени у којој се јављају и покушао је .1.1! нодражава вештачки тај ириродни начии њихова постанка. Јодна силикатна маса аналога по саставу оној стени у којој се јављају дијаманти растоиљена је помоћу термита и вз тога растопа су се могли у ствари изоловати потпуно провидни, 0,0.5 м.м. воликн днјамантски октаодри. Угљеник нотребан за постанак днјаманта уносен јс у растои у облику на.јфиније иситњеног графита. чо »X. Е.-* Бр. 49. 1902.

Нов елсменат. —- ЦроФ. Ргхћгат (Чорновиц) је открио у ортиту из Арендала нов олеменат, за којн предлаже име „аустријум" ц символ А1;. 0 н.ему јо рофорнсао он на истом збору на коме и V. НаззПп ^ег о вепггачким ди.ј амантнла. Карактјфнсап .је трима линијама у првеном пољу, по једном у плавом и наранцастом и многим у ултраљубичастом. РгЉгат .је покушао да нзолује овај мета.1 и уснео је у томе елоктро.штичним путем, добио је извесне њогове -соли м правпо нокушајо да му одреди атомску тежину. Према свему изгледа, као да ћо овај нов еломенат бнти увршћен у групу галијум-индијум. но N. II.* Бр. 49. 1902.

Школски буцет за град Веоград за 1903 год, — Град Неоград даје на народно лјгколе у Воограду : I Илате и иотишце и додаци учитеља-ца 1. Плато учитоља-ца ; • • 108.000 дин. . 2. Пошпннце млата 1.000 „ 3. Додатак управитељима 1.200 „ 4. Додатак деловођи шк. одбора 240 „ 5. ("тан н огров учитоља-ца 36.600 „ 6-. Два школска лекара 5.000 : „ 7. Застуинике оболелих у.едтеља-ца 2.000 „ /1 Школ. зграде и њихово одржапе 8. Кирије за грађ. шк.оле • • • » • ■ • • ■ • ■ 3.000 дин. 9- основ. школо ..12.000.. „ 10. Оправке м доиравко школ. зграда 10.000 „