Prosvetni glasnik

НАУКА И НАСХАВА

249

Бројекат ове школске реФорме већ је свршена ствар. Скупштина норвешка га је усвојила онако како је тражила радикална левица љена, наиме: да се класични језици сасвим изоставе. И тако, систем норвешкнх школа чине: иетогодишње основне школе, четворогодишње средње шкоде и трогодишње гимназије, подељене на реадне и историјско-Филодошке без класичких језика. С руског цревео Ђ. С. КојиЦ учитељ

УПУСТВА ЗА СПРЕ1АБЕ И ПОШИЈБАЊЕ ПТИЦА'

Кад се добави птица, ваља је што пре убити; јер ако се оставн да неко време живи, онда јој се перје (усдед грувања по кавезу или у другом каквом затвореном простору) исквари и упрља. Убијање птица може се извршити на један од ова два начина: и.ш убадањем у главу или такозваним угушивањем. Убадање се врши шилом, иглом и т. сл. у задњи део лубање. Чим шило или игла уђе у мозак животиња одмах угине. — Овај је начин ловцима познат. Убијање птица угушивањем најпрактичније је. Птица се претисне, што јаче, прстима испод крила, услед чега она врло брзо угине. Често се дешава, да се птица услед гушења убрља својом нечистоћом и тиме исквари перје V близини чмара. С тога треба тицу држати грудима окренутим на ниже, како би у сдучају изливања нечистоће, иста падала на земљу. Угушивање рукама врши се само код ситнијих птица. Код већих пак (као н. пр. код орлова, буљуна итд.) то је немогућно извршити рукама, зато се птица ноложи поребарке на земљу и нагази ногом испод једног крила, Ако то није довољно, онда се нагази обема ногама. За убијање птица из пушке подесно је свако доба године, изузимајући само доба митарења, т. ј. кад птицама опада (мења се) перје. Кад. се већ птица мора из пушке убити, онда се бар ваља постарати, да има што мање рана, а то се постизава ситним оловом, које се зове гмиза или „дунст" (№ 18). За крупније птице од коса, чворка итд..

1 На мшбу управе Музеја Српске Земље, уреднишхво Просветног Гласника радо штампа ово уиуство, које је иЗрадио музејсаи препаратер г. Петар Ђурић учитељ, иреиоручујући га и са своје страие оним наставницика основних и средњих школа, који би се хтели заузети за ирибирање ове врсте животиња, или настати код својих пријатеља ловаца да га се иридржавају.