Prosvetni glasnik

Б Е Л Е Ш К Е

769

стално пови.ја у правцу оне руке, у којој ђак из навиве носи своје школско бреме, које је често пута тешко и по неколико килограма. Писац ове белешке видео је до душе да ученици наших сеоских школа већином имају „торбице" за кљиге, које им висенаједној врвци о рамену, што је веома похвално, нарочито за оне, који су ту мудру установу увели. Али, писац је такође посматрао и у великим немачким градовима, да већином ђаци имају нарочите торбе за књиге, које се згодно могу на леђима носити, као што и туристе носе свој пртљаг. На тај начин подељена је тежина сразмерно на цело тело, те је п лакше на већим одстојањима терет носити, нити пак прети оиасност од кривих леђа, извијене кичме и других прсредних невоља, које време и штетна навика вуку неминовно за собом.

Највећа фабрика жижица — У Шведској, у ировинцији ШсагаЂогд, има једна варошица ТГ(1а1к>1т која броји свега 3300 становнпка. Све што је у овој варошнци способно за рад, то ради у оближњој Фабрицп жижица, званој УиТкап, која је највећа на целоме свету. Она сваке године прогута око 600000 кубних стопа или 22200 кубних метара боровог дрвета. То дрво исецка у милијарде дрвцета која јопг снабдева и са запаљивом материјом, увије у кутије, на њима излепи етикете и растури по целоме свету. У њо.ј се просечно свакога дана направи по 200 милиона запаљивих дрвцета, што чини свега 73 милијарде годишње. Трп стотине разноврсних машина које се покрећу иомоћу електрицитета секу, склаиају, лепе, пуне и т. д. дневно 900000 кутијица. Тежина самих цедуља, које се као етикете излепе, износи до 124000 килограма за годину дана, а. тежина самога ленка, који се употребљује за лепљење кутијица и етикета, 18000 кгр. годишње.

*

Вредност једне гвоздоне полуге — Један деталургиста извео је зачимљиво упоређење вредности једне исте тежине гвожђа. која је само прерађена у разне артикле. Једна обична гвоздена полуга вреди ...... 25 дин. Иретворена у коњске потковнце „ 60 „ , асталске ножеве .„ 800 „ „ „ иглице за шивење „ 1.776 „ „ „ сечива за бријаче , 15.928 „ „ „ ситне Фине чивијице 22.425 „ „ « Федере (иера) за џепне сатове ■ • • 125.000 „ Што је више уложено труда и што има вишо комадића, тим постаје и већа цена једне исте матерпје. Из овог малог и обичног упоређења даје се извести закључак, да ово правило важи — више мање — за сваку материју у опште.

Годишња производња калаја — Калај је редак метал. Он се налази у мањим количинама само на неколико места на земљи, као: у Корнвалдској гроФовији (Енглеска), иа Малајском иолуострву и његовом архииелагу, у Аустралијц и у Боливији.