Prosvetni glasnik

1*

СЛУЖВЕНИ ДЕО

3

стрва (размер: 1 : 800000, у Р боја, на 4 .шста) с молбом да се карга препоручи за употребу у нагаии средњим шкодаиа. О изради саме карте, проФесор Велике Школе г. д-р Јован Цвијић изразио се иовољно и сматра је као врло добру. Како се наше школе за своје потребе сдуже картом Балканског Иолуострва што ју је израдио г. II. Мано.јловић (издање Државне Штампарије) то Вам овим скрећем пажњу на ову карту мађарског издања с напоменом да Ваи одобравам да за потребу те школе, поред оне карте српског издања, можете и ову, према могућству, набавити. ПВр. 17680. 10 децембра 1903 год. Београд. Министар нросвете и црквених послова Љуб. Стојанови^ с. р.

Шкодским надзорницима У току ове године прославиће српски народ успомену на Ирви Устанак од 1804 године под Вождом Кара-Ђорђем Нетровићем. У овој општој народној светковини треба, на свој начип, да узму удела и наше народне школе. Сећајући се великих дела наших предака, развијаће се љубав ка Отаџбини и неговати патриотска осећања у дупш младих ученика, а ако се за ову светковину избере згодна придика, и ако програм буде лепо подешеи, несумњиво је да ће ова прослава усиешно послужити и извођењу највшнег васпитног задатка који имају народне школе као прве и најважиије васпитне гаколе. Зато Вам препоручујем: да се споразумете са учитељима и учитељицама у повереном Вам школском округу и да одредите време кад да буде ова светковина и удесите програм како да се опа изврши у народним школама. А ја надазим да би било најзгодније да прослава буде кад наступе топдији дани и то у сдободној природи у вези са шкодским излетима у пиље и шуму. Како је извршена ова моја жеља, реФероваћете ми у годишњем извештају, јер ће и ова светковина бити једно средство васпитања у ужем смислу. ПБр. 99 3 јануара 1904 год. у Београду. Мипистар просвете и црквених послова Љуб. СтојановиЋ, с. т.

По чл. 59. закона о средњим гаколама, од 14 јула 1898. ироФесором може постати само оно лице, које је положидо ироФесорски испит. Како је пак било сдучајева да су за про®есоре средњих гакола, и посде ступања у живот горе поменутога закона, враћени пензионовани проФесори који нису имади проФесорског испита, — а Гдавна Контрода