Prosvetni glasnik

Б Е Л Е Ш К Е

445

Белгије, из Холандије, из Швајцарске, Држава Северо-америчке уније, па и из самога Јапала. Ј ) Седнице конгреса се делиле у двоје, у пленарне и у седнице појединих стручних секција, а држане су у позоришту „Аполо" и у новом здању Индустриске Школе. Паралелно са конгресом отворена је и стручна изложба, на чему се има највише захвалити политичко-школским властима јужних покрајина и увиђавности и заузимању неколиких немачких градова. У изложби се могли видети модели и планови за школске зграде, за гимнастичке дворнице, за школска купатила, за ученичка игралишта, за школске радионице и за остале објекте, који битно засецају у делокруг школе и школског напретка. Од особите је вредностп онај драгоцени и поучии статистички материјал, који су у овој изложби екснонирали чланови „Другатва берлинских школских лекара". Паједној табли изнета је релација школских лекара у Пемачкој. Релација је на милиун становника. ова:

ДОЛАЗИ ид ми-

У ПОКРАЈИНИ

ЛИУН СТАНОВ-

НИКА ШКОЛОК.

ЛЕКАРА

Хановеранској и ВестФалској

3

Источној Пруској

6

Поморанској и Рајсу млађа лоза

7

Запад. Пруској, Шлеској и Шлезвиг-Холштајну

8

Саској и Хесен-Насавској

10

Рајнским покрајинама

20

Вел. војводигш Хеској и војводнни Брауншвајгу

28

Саско-Мајнингену

143

Напротив у Мекленбургу, у Алтенбургу, у Анхалту, у Шварцбургу, у Валдеку, у Рајсу старија лоза, у покрајинн Липе и у градовима немачке Ханзе нема у оппгге ни једног јединог школског лекара У одељењу за шакопис јасно се истичу врлине усправног писма, које са сваког гледишта имнеративно захтевају, да се положено писмо из темеља избаци. Прво је предаваље држао нроФесор Др. Еон. Његов темат гласи: Шта су иривредили очни лекари за школску хигијену и шта ће у будуће да привреде? Учени говорник занима се већ 40 година овим питањем и у годинама 1864—1866 прегледао је у Бреслави очи од десет хиљада пгколске деце, да пронађе узроке кратковидости, па да према томе постави профилактичне мере и начине да се спречи кратковидост. Он је нашао да кратковидост упоредо расте са већим захтевима школске обуке, и да нросечни степен кратковидости расте из разреда у разред. До истог резултата дошли су и најчувенији очни лекари из других земаља, испитујући очи у стотине хиљада ученика. Према овим Фактима констатовао је, да је кратковидост најраспрострањеннја болест школског подмлатка. Прави узрок кратковидости завијен је

Ј ) Из Србије су на овом конгресу учествовади д-р Љуб. Ненадовић декар из Веограда и др. Миливоје Јовановпћ проФесор II београдске гимназије. На том конгресу г. Неиадовић је држао и једно предавање, које је печатано у овом броју.