Prosvetni glasnik
наука и настава
175
1. Што се велика воћина храни искључиво сухим хлебом. 2. Што је тај хлеб у већине те школске деце и пореклом и ио мешсњу и но нечењу махом лошије врсте. 3. Што и оно мало додатака уз таки хлеб није јело које се свеже готовило, нити је топло, него је сиров производ. 4. Што цела храна по количини својих најглавнијих састојака не одговара потребама дечјег тела. 5. Што је кабаста, т.ј. што деца од ње уносе у тело тако велике ^ масе, да њима терете органе за варење. 6. Што је сувмше једнолика, тј. и пореклом и начином прераде увек тако подједнака, да даје веома мало ироиене, да дакле веома мало дражи живце на јачи рад. 7. И најзад што деца овако остављена сама себи немају ни мере, колико ће појести од онога што имају, нити је употребљавају у одређено време, него кад стигну и кад им се прохте. Тако се хране дсца која у подне проводе код својих школа. Очевидно је да овако лоша храна и овако неправилно и непотпуно храњење не пролази без штетних последица и по здравље њихово и по успех у школи. Зато што им је храна недовољна, ова деца, прво, њоме не могу да одрже целокупно своје тело у обичној мери, а друго, још мање могу да га умножавају и тиме да расту и да се развијају и у погледу масе и снаге телесне. Отуда она у свом развијању и напредовању ирво изостају, па пошто овако храњење траје дуже, она почну и да кржљају. Од оваке хране није добро ни оној деци, која је имају у довољној количини, јер је она, као што смо напред видели непотпуна. „Отуда је, вели Батут, састав ткива и сокова код те деце ненормалан и лошији. Њихова крв и њихово месо нису оно што је крв и месо друге деце, а то се огледа у целој њиховој појави. У њиховој крви мање је криних зрнаца, а у тим зрнцима је опет мање њихових главних саставних делова; у мишићима и другом ткиву је мање беланчевине, а више је других делова, нарочито воде, па према томе им је и спољашњи изглед и рад у телу. Зато су таква деца махом тамне боје или баш бледа; иодбула, бабушава и мека; глинцава, плохава, трома и мртва; и заго су на сва обољевања више склона, а и према свима болестима 1 слабија". Тако услед овако недовољне и непотпуне хране ова деца пате, прво, у погледу телеснога здравља. Али ова непотнуност и неправилност у храњењу уди не само растељу и напредовању телесне масе, него она утиче штетно и на нроизмодњу тако зване животне енергије, тј. телесне тоилоте и мишиИне и живчане енаге.