Prosvetni glasnik

36

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

Јевту Мидошовића, Јована Анђелковића, Јована П. Јовановића, Јована Петровића, Дазара Јанковића, Дазара Павдовића, Марка Антоновића, Миладина Стевановића, Мидана Станојевића, Милутина Николића, Михаила Јеротића, Михаила Мидошевића. Николу Богдановића, Николу Чолаковића, Савка Филииовића, Стевана Живојиновића, Тихомира Маринковића, Тодора Бушетића, Уроша Благојевића, Хранислава Дазаревића, Дветка Радојичића,

учитеља из Прокуиља;

„ Смедерева; „ Крагујевда; „ Беле Паланке; „ Ниша; „ Крагујевца; , Ваљева; „ Прилика (ужички); „ Пирота; , Крагујевца; , Петке (пожарев.); „ Београда; * Радујевца; „ Београда; „ Чачка; „ Крушевца; „ Алексинца; „ Пољне (морав.); „ Београда; „ Паланке; и „ У жица.

У

Усвајајући у начелу реа>ерат г.г. Љубомира М. Протића, Д-р Миливоја Н. Јовановића и Бладимира Д. Стојановића о уџбеницима за народне школе, који је ирочитап на 904. састанку, иосле иодуже дебате Савет је дао мишљење: 1. да у I и II разреду основних школа, сем буквара и читанака, не треба да буде никаквих других уџбеника; и 2, да се у III и IV разреду, поред читанака, могу допустити само уџбеници за науку хришћанску, а можда и за историју српскога народа; а за све остале пак предмете могу бити само помоћне књиге (на пр. за рачунпцу збирка задатака, за земљопис геограФСке карте и атласи. итд.), које би помагале и олакшавале наетаву живом речју наставниковом.

Гг. Ст. Ловчевић и Ранко Петровић, редовни чланови Савета, усмено реФеришу Савету о квалиФикацији пензионованих и пређашњих учитеља и учитељица народних школа, који су молили за учитељска места у народним школама. По прегледу службених података о појединим кандидатима, а на основи чл. 81. закона о народним школама, Савет је одлучио: да се Милева (Магазиновићева) Шундићка, пређашња учитељица, може вратити у учитељску службу; да се не могу повратити у учитељску службу: г-ђа Милица (Отроковићева) Јоксимовићка, пређашња учитељица; Михаило Јевтић, пређашњи учитељ и Јеврем Маринковић, учитељ у пензији; и да се такође не може вратити у учитељску службу и г-ђа Ленка (Лукићева) Марковићка, учитељица у пепзији, пошто лекарским уверењем ннје доказала да је престао узрок због којега је пензионована.

VI