Prosvetni glasnik

Б Е Л Е Ш К Е

435

ЈАВНА ЗАХВАЛНОСТ

Г. Ђока ПавловиК, трговац из Београда поклонио је шволи Божурачкој звоно од 50 кидограма у вредности 220 динара. Сем звона покдонио је г. Ђока и г. Михајло по .једну слику Н>. В. Краља Петра овој шкоди у вредност (обе) 60 динара. Г. Петар Трифуиац, трг. из Адексинда, поклонио је 15 комада књига дривредни кадендар »Живинар« са иоукама о живинарству ученицнма основне жкоде у Д. Љубешу. Г. Вожа' Јанковић, свештеник у Беришћу, цдатио је за цеду годину дист »Школски Радник'% с тим, да се шкоди ивањичкој шаље.

Г. Летар МарковиК, тежак из Љуљака покдонио је новоподигнутој школи у Љуљцима звоно у вредности 120 динара; а г. Ђорђе Александровић тежак из Љуљака подигао је звоник за горње звоно.

Његово Високопреосвештенство Архијепископ београдски и Митрополит Србије госаодин Димитрије, изволео је послати одбору школе ратковићске, свој придог у суми од сто — 100 — динара, да се тај новац употреби на зидање нове школске зграде.

Господин Светозар ЋорЏвиИ, деловођа општине црнотравске, покдонио је школи црнотравској двадесет комада четворогодишњих боворих дрвета, које је ова школа посадила у своме дворишту.

Господин Антоније ЛазиК, трговац из вароши Младеновца иоклонио је и ове године — 30 комада књига за поклањање добрим ученицима-цама, приликом овогод. испита у школи вароши Младеновца.

Господин д-р. Влада Л. ПоаовиК, лекар среза левачког претпдатио је два цримерка »Вдравља" 1 на цеду годину за два одлична ђака шкоде влашанске. Господин Милован Јованчевић, књижар из В. Младеновца приложио је Фднду сиромашњих ученика-ца вдашанске школе двадесет динара у злату.

Г осподијг Светислав М. СавиА, поручник из Ењажевца, сетио се свог места рођења — Поточца — и школе, у којој је добио основна цотребна му знања, и изволео је послати »Искру« за две прошде године, да се поједини бројеви раздаду одличним ученицима ове школе, што је учитељ у име одбора и учинио. Исто тако је изволео шкоду претпдатити на четири примерка врло корисног листа: »Здравље«, да га ученици читају, а на крају школске године, да се по један комплет да најодличнијим ученицима ове школе, тако да сваки разред добије по целу књигу »Здравља 8 . Управе школоке и овим путем изјављују именованима овоју топлу захвалноот. „Лросветни Гласник" излази у месечним свескама од 6 и више табака, на великој осмини. — Стаје годишње: за Србију 12 динара, за друге земље 15 динара (франака). — Претилата се шаље Уирави Државне Штамаарије Краљевине Србије у Београду. — 1'укоииси се шаљу уредништву (Министарство иросвете и црквених послова у Београду). Они се, на захтев иисаца, вра&ају.

Одговорни уредник влад- т. СПАСО с ГЕВИЋ штампа К раљиие Н аталије гд. вр. 82. држдвнд штлмпдриал