Prosvetni glasnik

НАУКД И НАСТАВА

253

Још је боље ставити пред свећу (између свеће и сочива) какав блехани заклон, на коме се надази прорез у виду крста или стредиде. На другој страни сочива ставити бео заклон, који треба дотле примидати или одмицати од сочива, док се покаже на заклону најјаснији дик од свеће. Нека је 1з то одстојање заклона од сочива а Ј жижина даљина, биће образад за налажење жижине даљине ово:

2, Налаже&е жижине даљине дурбином. Дурбин се прво доведе у поље јасног вида, па се онда управи на сочиво. С друге стране сочива намести се какав предмет, који се примиче или одмиче од сочива дотле, док селик тог предмета покаже удурбину као најјаснији. Одстојање овако намештеног предмета од сочива даје нам жижину даљину, тј. предмет се налази у еочиковој жижи. 3. Налажеве жижине даљине померааем сочива. Нека се какав предмет надази на подужем а сталном одстојању 1 од закдона. Стављањем сочива између закдона и предмета, и померањем истога, наћи ћемо два места сочива за која је дик предмета најјаснији. Ако је е одстојање та два места, биће образац за жижину даљину:

4, Одредба жижине даљине огледалом. Овде се узима сочиво, уз које се ставља равно огледало. С друге стране ставља се предмет. Сад се сочиво дотле помера, док лик, одбијен од огледала, постане најјаснији и буде се налазио поред предмета на истом одстојању од сочива. Одстојање предмета од сочива биће жижина даљина. Зради од предмета, при излазу из сочива, иду паралелно, ударају у огледало и од њега се одбијају паралелно, пролазе кроз сочиво и секу се у жижи, где се ствара и лик. 42. Налажење жижине даљине расипних сочива. И за налажење жижине даљине расипних сочиса има впше метода, од којих ћемо споменути једну. 1 Како расипна сочива немају стварног лика, то расипно сочиво I морамо спојити с јачим сабирним сочивом, чија је жижина даљина позната. Сад тражимо жижину даљину овог комбинованог сочива по једној од поменутих метода за налажење жижине даљине сабирних сочива. Нека су: Р жижина даљина сабираног, Г 1 жижина даљина ком-