Prosvetni glasnik

674

ИРОСВВТНИ ГЛАСНИК

твори се славина а. Платинска илочица с спаЈа се с позитивним полом елемнта (Е, могу се узети 2 или више елемената или 2 акумулатора); негативан пол елемента Е спаја се с бакарном плочицом е (на волтаметру за лучење бакра), где је у суд 8 насуто бакарног .јсдињења толико, да су обе бакарне плочице: е и [ у том једињењу; за тим се плочица Ј спаја с платинском шољом г с троножцем, на ком је шол>а волтаметра N. Шоља је без мало насута пуна каквим сребрним једињењем. ЈТлочица с 1 ^ 1 истог волтаметра спаја се сједним крајем прекидача ТЈ, а други крај прекидача спаја се платинском плочицом (I. Овим се прекидачем може струја брзо прекидати и спајати, кад ]е потребно. Чим се струјин круг састави, струја ради. У В се развија водоник а у А кисеоник. Знамо да је запремина развијеног водоника два пут већа од запрем. развијеног кисеоника. На плочици е скупља се из једињења издвојени бакар а на шољи г издвојено сребро: Еоличина т развијеног праскавог гаса (Н 2 0) у см. 3 налази се по обрасцу:

где нам V представља */ 2 запремине развијеног гаса Н у В у см. 3 (јер запремина развијеног водоника Има 2 запремине или еачињава једну јединицу, којој треба додати њену половину и тада добијамо запремину разви.јеног праскавог гаса, т.ј. запремину развијеног водоника и кисеоника); 4 означава температуру воде, у којој је термометар и течност у цеви АСВ; р означава ваздушни притисак, редукован на 0° по познатом обрасцу. Количину развијеног бакра налазимо, кад се пре спајања струјиног круга, узме плоча е, испере дестелисаном водом и онда се добро осуши. Плоча се е тако осушена измери и нека је њена тежина а, мгр. После дејства струје, опет се плоча е испере дестелисаном водом, осуши и измери. Нека је та тежина а 2 мгр. Ео.зичина а издвојеног бакра струјом биће:

И количину /Ј развијеног сребра струјом за исто време налазимо на горњп начин. (Место плоче е овде се мери шоња г, која се нриликом сушења може усијати). Да ли смо добро радили, показаће нам односи између добивених количина: т, а и јер мора бити:

у

1 + 0,00367 I

а = (« 2 —- мгр.

— - 0,528 а

а

т

= 0,155.