Prosvetni glasnik

122

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

Из хришћ. науке треба избацити све контрадикције с другим предметима; избацити граматику, иа више обрађивати иисмене саставе; избацити ручни рад и сдовенски језик, а додати моралне ноуке за више разреде. Из земљописа у II р. место и околина, у III р. окрузи, у IV р. прегдед српских земаља; по сливовимаје учење незгодно и неприродно. Програм треба да је за целу Србију исцриан, а после га могу уч. већа са надзорником скраћивати према месним ириликама. Основна настава треба да буде национална, у њој треба да буде главно срп. језик, историја и хришћ. наука, а споредно природне науке, геометрија, геограФија (!?), рачун, гимнастика и певање (I?) 1 . Нов програм треба израдити што пре; њсга треба да изради главни одбор Учитељског Удружења 2 . Програм треба израдити према савременим педагошким захтевима 3 .

Ето, таке мисли и жеље о измени наставног програма налазимо у извештајима овим. А кад критички поглед бацимо на све ово, онда је само .једно јасно — сви су незадовољни садањим програмом и сви траже други, бољи. Али какав треба да буде тај други, па да буде бољи, то је непречишћено и ако се о том говори већ толико година. А није пречншћено зато, што се није ни пречишћавало како треба. Сви смо критиковали и изналазили махне садањем програму, а мало се ко трудио да смисли друго боље. И ко се у том правцу потрудио, он је само за две-три партије из програма смисдио ново, па је веровао да ће тиме већ све бити преображено. У опште за критиковање и налажење махна било је радника много, а за стварање новог и бољег сувише мало. Ова појава није усамљена; она је само сагласна с другим радом нашим у нашем садањем државном животу, где на све стране видимо како је у критиковању и налажењу махна другима много паметних; а кад они сиђу, ови на њихова места дођу, онда и ови као и они. Зато, ако се хоће да добије нов, одиста бољи наст. програм, треба, после досадањег самог критиковања, засести на озбиљно мислити шта и како треба мењати и чиме новим старо замењивати. II не само мислити из своје главе, не цедити само свој мозак, него се ко-

1 Дакле, развијати патриотска оеећања, а геограФија и иевање су сиоредни н некотребни; гимнастика такође не вредп много, јер здравље и телесна снага Српству не требају, све ће се ностпћи врућим срдем и — језиком! 2 Пре 3 год. г. министар просвете је тражио да му глав. одбор Уч. Удружења изради нов програм, двс године су радили зборови игдав. одбор надетаљима програма, а хреће год. истакнуто решавање у начелу, па је и то скинуто с дневног реда и опет се неко нада хптној изради истог посла од истих људи!.. 3 Фраза која каже све и — ништа.