Prosvetni glasnik

678

ИРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

склоности, да под нровидном заставом параделизовања у зрелој, одраслој ученини вређа, унижава „жену". А дотле могу жене заједничку насгаву желети само као номоћ у певољи, а не као трајну жељену установу. Тако и толико госпођа Копселова, а овим и ми завршујемо наше излагање. Да ли ће се наћи когод од позванијих, наставник или наставница, који имају искуства, или сриска мати и жена, да помогне расправљању важнога питања о вишем школовању и васпитању женскога подмлатка српског ? Београд. М. Ј. П.

ПРЕДАВАЊА ИЗ МУЗИКЕ

Прво предавање 1 Утеници гимназија не упадају у реч наставнику; не говоре, кад Дисциплина. се не питају; кад наставник говори, не понављају његове речи; не дижу руке, као основњаци, изузимајући кад наставник то нарочито затражи, и, у опште, управљају се по правилима која су за ученике гимназија. Кажи ти, шта сам казао сад ? Кажи ти то! Ти! У основној школи ви сте учили певање; знам... радовали сте се, ВажностпеБања. кад вам дође час певања. То је знак, да ви волите певање. Певање је корисно и потребно, и треба да се учи и да га волите. Да је певање корисно увидио је и сам народ, и отуда постоји она мудра народна изрека: % Ко иева, зло не мисли ". И доиста, драги ученици, окорелацине пева; разбојник, пакосник и мрзи певање, јермусе душа храни злобом и пакошћу, и не може имати срца за певање, јер нема срца ни према жртви, коју мучи, пљачка и убија... Ко нева, показује да има добро срце — ко пева, дакле, зло не мисли. Зато је и уведено певање у школе, јер је иевање животна потреба човека, ради исказивапа осеКања, као што је и говор потребан за исказивање мисли. Зато ћете и ви овде учити певање и у овоме погледу развијати и усавршавати своје душевне снособности, како бисте, кад дорастете, били потпуно образовани људи. Оамо што пе-

1 Извори из дела: К. Беллаи. — »Музнка ст» сопДологическои шочки зрЈшл«. А. Турнгина -- ,Мнсди о музнкЈ«, и Дионисије Де Сарно Сан-Ђорђо — »0 важности певања у школама*.