Prosvetni glasnik

ПРИКАЗИ И ОЦЕНИ

753

за мереве, хармонички удешено. и добро прилагођено за проучавање Феномена у васељенп. Има још једна последња одлика његовога карактера коју не могу прећутати: то је његова дивна индивидуална искреност. Он се предао сав, он је предао свима, колико се то може речила учинити, сву своју хмисао и јотп даље и сам механизам своје мисли. У својој последњој публикацији, која се појавила пре неколико дана, враћајући се поново иа стабилност наше васељене, извињава се што објављује овако непотпуне резултате: „Изгледа у овим околностима, вели он, да се ваљало уздржати од сваке публикације све дотле док не будем решио питање; но после узалудпих покушаја које сам месецима чинио, изгледало ми је да ће најпаметније бити да оставимо проблем да сазри, а ја да се одморим неколпко година; то би бпло врло красно кад бих ја био сигур;;н да ћу се на то моћи вратити једнога дана, али у моје доба не могу за то узети одговорност на себе. С друге стране важност предхмета је врло велика п скуп добивених резултата врло значајан, да бих се могао помирити да нх оставим сасвим бесплодним. Могу се надати да ће геометри који се буду заинтересовали овпм проблемом и који ће свакако бити срећнији од мене, ипак одавде извући нешто и тим се послужити да нађу пут којпм им ваља поћи". Какве речи још додати овом научннчком тестаменту, тако племенитом, тако простом тестаменту једнога живота којп је цео целцат, без п најмањег нзузетка посвећен, до последњег даха, испитивању истине? Први пут за пола века овај мозак коме нема равна сазнаће шта је одмор. Рсш1 Рсш1еге Бе Тешрз, № 18642, 18-УП-912.

ЈАВНЕ ЗАХВАЛНОСТИ

Његово Впсочанство Престодонаследник Александар пршшком свог проласка кроз Гамзпград 24. априда ове год. посетио је школу гамзиградску. Његово Височанство је пропитадо неколико упеника и ученида и уверивши се о њиховом знању изволело је поклонити ученпцима п ученицама 140 дин. у злату. Ученици и ученице гамзиградске школе са својим наставницима у најдубљој оданости изјављују Његовом Височанству своју захвалност на нажњи и поклону, молећи Бога да подари Његовом Впсочанству дуг и срећан живот.

Г. Светозар ЖивковиК, трговац у Ђићевцу, п супруга му, госпођа Депосава од дужег времена, сваке године о Светом Сави, дају сиромашнпм ђацима овд. школе по десет пари опанака, а пре неколико дана поклонили су овој школп звоно у вредности од 200 динАра.

Госиодин Павле БлажариК, пешадиски капетан прве класе и комапдпр граничне трупе, на дан испита у школи луковској претплатио је (5) пет ученпка ове школе за целу годину на »Народне Новине«.

Сриско Пољоиривредно Друштво из Беотрада поклонило је основној школи у Дупљанима разних својих књига за награде ученицима. Г. Адам Јоновић, трговац из Неготина, поклонио је 10 комада календара »Здрављак* за паграду ученицима.