Prosvetni glasnik

НАСТАВА Л КУЛТУРА

891

Вис1аих, 1899 године, доба када се је тек почела обраћати пажња на неорганска теда која нопраћују Ферменте, веди у својој Микробиологији (II стр. 116) на крају главе која се бави хемијским саставом Фермената: „Глава, коју сам сада завршио и која се, као што се могло видети, своди на врло неодређене податке, биће сутра написана у једном другом много јаснијем облику у коме ће главна улога припадати солима које су до сада сматране као нечистоће". То се предвиђање Бис1аих-а математски остварује и сада ћемо изложити сва та најглавнија Факта која су по речима Бис1аих-а требала да у што скоријо.ј будућности даду сасвим други изглед питању хемијског састава Фермената. Ко-ферменти Највише је светлости бачено на Ферменте открићем улога које играју извесна хемијски позната и махом нроста тела, у Ферментским процесима. Сваким су даном многобројнији примери о важнисти какпога минералнога тела, киселине, базе, соли, метала или металоида за ову или ону Ферментску појаву. Данас је већ доста дугачак списак Ферментских акција. у којима је утврђена знатна улога коју играју извесна минерална тела. Њихова је важност у многим случајевима толика да је без њих Ферменат потпуно неактиван, другим речима, да у њиховом одсуству Ферменат није више Ферменат. У тим случајевима, при нашем данашњем знању о Ферментима, можемо с правом сматрати та тела, те ко-ферменте, од толико исте важности за Ферментску акцију као и сам Ферменат, пошто су и један и други неактивни када су сами, а не знамо шта нрипада коме у механизму њиховог удруженог утицаја. Да би управо ту идеју исказао, Вег1гаш1 је дао име ко-ферменти, тиа различитим телима неопходно потребним за различите Ферментске акције. Од како се је изучавање Фермената пренело од њиховог органског субстратума на неорганска тела која их попраћају, отворен је тиме један нов, плодан пут истражнвања. Откриће ко-Фермената је од двоструког значаја када се има у виду с једне стране важнос њихове улоге у Ферментским акцијама а са друге пак њихова проста и позната хемијска природа. Изложићемо само разне случајеве у којима је доказана неопходна иотреба ко-Фермената у Ферментским акцијама. Јер, када бисмо се позабавили и случајевима у којима извесна тела утичу само повољно на Ферментску акцију, ко.ја може и без њиховог присуства да се врши, то би значило позабавити се свим познатим Ферментима без изузетка. Механизам утицаја ко-Фермената није нам познат. У осталом, нема сумње, да ко-Ферменти не узимају учешћа у разним Ферментским акцијама истим механизмом. Тако на пример, у извесним Ферментским просветни гласник , II ењ ., 9 св., 1912. 59