Prosvetni glasnik

896

ИРОСВЕТПП ГЛАСН11К

крсчних соли, као што су то иоканали Всг^гатк! и МаПетге. 1 У овоме случају ко-Ферменат игра једну улогу која је различна од свих улога ко-Фермената с којима смо се до сада упознали. Ко -Ферменат је овде нотребан е тога што се згушњалање пектина нод утицајем пектазе састоји у грађењу јсдног калцијумовог јединења. Ооли калцијума дају са нектином, под утицајем пектазе, једно Гедињење које се згушњавакоагулише. Овде је улога ко-Фермента чисто хемијске природе. Сличну улогу играју соли калцијума и у сирењу млека. У одсуству растворљивих кречних соли, млеко се не сири под утицајем Фермента лаба. То бива на пр. када се млеку дода довољна количина амонијум оксалата, те сав калцијум пређе у нерастворљив калцијум оксалат. Сирење млека састоји се поглавито у претварању млечнога казеина у иараказеин. У том претварању изгледа да кречне соли не узимају учешћа. Јер та се промена може да изврши и без калцијумових соди, али у томе сдучају параказеин се не таложи. Ако после утицаја даба на млеко које је ослобођено калцијумових соди, разоримо тај Фермепат тоидотом, довољно је додати малу кодичину једне кадцијумове соли па да се то млеко усири. То сирење не проузрокују калцијумове соди над казсином који није био претходно издожсн утицају лаба. Али под утицајем врдо великих кодичина калцијумових соди сирење може да се изврши и без даба. У сирењу мдека ко -Ферменат не игра дакде удогу у самој Ферментској акцији, већ иосле ове, у појави под којом се испољава Ферментска акција. Поред соди, и киселине су важне за Ферменат лаб и то на исти начин као и за непсин; јер се лаб у сдузокожи желудца налази у облику проФермента и овај се претвара у Ферменат лаб под утицајем киселина. Код преживара лаб се налази у слузокожи сиришта у облику Фермента. Све су киселине кадре да претворе проФерменат лаба („ирохимозин") у лаб, али су за то нарочито угодне хдороводонична и сумпорна киселина; млечна је киселина такође кадра да изврши ту промену. Нагс1еп и Уоип§ 2 нашли су да зимаза није активна без једног ко-Фермента који се надази у соку који се добива пресовањем кваса. Фидтровањем кроз жедудац може се та.ј ко-Ферменат одвојити од зимазе која је тада неактивна. По НагЛеп-у и Уоип^-у тај је коФерменат један алкалан ФосФат докле Висћпег и Ап1;от 3 мисде да је Једно фосфорно органско јединење. Напослетку наведимо још један сдучај ко -Ферментске акције. Амилсалицилаза, Фсрменат који хидролизује солицидатамила, а који се налази у нанкреасу, јетри, цреву и желудцу, потиуно губи своју

1 Вег1гаис1 МаЛеуге. Ви11. 8ос. С1пт. стр. 77 (1895). 2 НагДеп апс! Тоип^. Ргос. Воу. 8ос. 78 стр. 368. (1905). 3 Висћпег ипс! Ап(;от 2ез (;8сћ. рћузт!. Сћетје 47, стр. 136 (1905).