Prosvetni glasnik

НАСТАВА П КУЛТУРА

191

се примени на све на што се хоће. Корисно је нознавати све науке, и ако се не зна да л' ћс бити потребна њихова помоћ. Истина је, међутим, да се све теорије и-з чисте геометрије или алгебре не примењују увек корисно, али је истина и то, да многе теорије, које се корисно не примењују, воде или теже онима, које се примењују: ако се зиа, да је у параболи подтангента два пут већа од одговирајуће апсцисе, 1 то знање је само за се врло некориено; али оно је нотребан корак, да би се дошло до тачности, са којом седанас зна избацити тане. 2 Много је стало до тога, да у математици буде толико очигледних примена, колико је правила и истина; али ,је довољно и то, што се суделовањем многих истина, изводи увек једна корисна примена. Даље, једна геометријска теорија, која се у почетку не примењује ни на што корисно, може се десити, да се случајно доцније корисно примени. Када су се највећи геометри XVII века надметали, да проуче нову линију, коју су назвали циклоидом, 3 то је било само чисто испитивање, у које су се задубили једино из зависти један према другом и сујете да пронађу тешке теореме. Ни један од њих није претендовао на то: да ради за опште добро; међутим, нађено је доцније кад је тачно проучена ирирода циклоиде, да је ова била одређена да да часовницима извесну савршеност и доведе мерење времена до последње тачности. Као у геометрији тако је и у фпзици . Анатомијом животиња не би се требало занимати, нас се тиче само човечје тело. Али по неки

1 Позната теорема из аналитичне геометрије. Нека је осовина параболе ОР, МТ је тангента ове криве у тачци М, дуж. ТР је иодтангента, ОР апсциса тачке М. Доказује се да, је: ТР = 2-ОР.

2 Тешко тело, бачено под углом, описује при свом паду параболу: то је неносредна посдедица закона теже. 3 Особине циклоиде нроучили су Галилеј, Торичели, Декарт, Паскал, Рабервал, Бернулије, Хигенс, који је на основу њених осовина и конструиеао часовник са шетадицом.