Prosvetni glasnik

настава п ку.1тура

767

г1еИ;е, у Булоњу на Мору, или Со11е§е Тагеппе, у Седану, ваља иризнати да их је највећи број још рђаво удешен. Дицеји или колежи се зову било по имену вароши у којој се налазе, било по имену ког великог човека који Је обично рођен у том месту. Директор лидеја зове се рготзеиг, директор колежа ргтсграГ; то су највише старешине завода, у сваком погледу, што се тиче наставе, администрације, дисциплиие и материала; провизор нема никад часова, а принципал мало кад. Уз провизора се налази цензор (сепзсиг), који нарочито води рачуна о дисциплини и о интерним ученицима; цензор, кад га има у колежима, зове се иод-иринциаал (зоиз-ргтсгра1). Цензора или под-принципала помажу у вршењу њихове дужности главни надзорници (вигоеШапи депегаих), који сами имају под својом влашћу реиетиторе (таИгез-гереШеигз, у ђачком језику ргопз) 1 ; иод именом ирофесорских иомоКника (рго^еззсига-аЛјогМз), репетитоторима се може поверити и да држе но који час. За све шго се тиче само интерних ученика, репетиторе замењују интернатски надзорници, које постаиља директор и који стоје под његовом одговорношћу. Често је један од репетитора одређен да врши дужност секретара нровизоровог или принципаловог. У управи заводом, провизора номаже економ (есопоте), који има под собом, ако је потребно, једног иод-економа и једног писара економата. Око провизора или принципала сакунља се покаткад Административни Савет, под нредседништвом окружног начелника, састављен од једног униворзитетског чиновника и некадањих ученика; он даје мишљење о питањима од општег интереса. ПроФесорском телу припадају између осталог асистенти (азз1з1апГз), Немци или Енглези, који раде с ученицима конверзацију на страном језику. Наставници су за два разреда лицејске основне школе жснске; за 8-ми и 7-ми разред (који одговарају 3-ем и 4-ом разреду основне школе), учитељи који су положили један нарочит испит; за остале разреде, у лице.јима, исиитани ирофесори (адгедез), који су добили ту титулу на једном озбиљном конкурсу, пред нарочитим одборима, у Паризу, после многих тешких писмених и усмених испита, 2 и, уз то, неколико дипломираних ученика Универзитета (ИсепсГез); у колежнма, има врло мало испитаних про®есора, мпого дипломираних ученика уни-

1 У »Малишану* (1^е Ре1;к Сћо9е), Адфонс Доде, који је саи у младости био репетитор у колежу у Але-у, нацртао је тужну сливу љиховог некадашњег жипота.

2 На нример, прооесор који ће иредавати Француски, латински и грчки у 6-ом, 5-ом и 4-ом разреду (нрема нашем, 1-ом, 2-ом и 3-ем разреду), нма да полаже ове писмене испите: француска композиција, превод с Француског на латинсЕи, превод с латинског на француски, превод с грчког на француски, задатак о интањима из Францускс граматике и метрике, задатак о нитањима из латинске и грчке граматике и метрике.