Prosvetni glasnik

210

Проскетни Гласник

Што се тиче наставника за уметности и вештине, Савет решава: Постоје две категорије ових наставника: I насшавнчцн за умешносш (цртање и музику), који морају имати уметничку академију иди конзерваториум, с педагошким испитом у тим школама. ПроФесора за уметност не може бити у средњој школп (већином гласова, 5:5, решио глас председника); II учишељп за вешшнне (гимнастику), за које Министарство Просвете има да оснује нарочпту школу, а у њу ће се примати кандидати с претходном спремом, која одговара пуној средњој или стручпој школи. Овим је састанак завршен.

— 1233 редовни састанак 30 маја 1921 године Присутни: ппредседник г. Лазар Кнежевић, чланови: г. г. Д-р Никола Вулић, Д-р Александар Белић, Д-р Владимир Ћоровић, Владимир Радојевић, Д-р Даза Ненадовић, Јеремија Живановић, Љуб. М. Протић, Павле Стевановић, Мирко Поповић, Д-р Недељко Кошанип и Депосава Бошковићева. Присуствује и г. Миливоје Симић, као члан комисије за израду закона о средним школама. Секретар, Славко Миловановић. I. Прочитан је и примљен, с мањим изменама, записник претходног састанка. II. Продужује се расправа о новом закону за средње школе. На реду је питање о настави и наставнидама жепскога рада, Савет решава (већином гласова, 7:5): Женски рад мора представљати потпун курс, са одређеним програмом према разредима којим ће се обухватити главне гране женског рада. Оне ће одговарати практичним потребама и захтевима развијања укуса и радљивости код ученпца. За наставнице женског рада створиће се нарочите школе у које ће се примати само оне ученице које имају или цео гимназијски курс, или школу која гимназији одговара. Прописи о овој школи даће се нарочитом Уредбом, Прелази се на одредбе о проФесорском испиту. Савет решава: На про®есорском испиту неће се полагати усмени стручпи испит, пошто ће се он полагати на дипломском испиту, На ошптем испиту сваки кандидат треба да покаже да је потпуно писмен и да добро познаје наш књижевни језик, а тако исто и главне моменте народне књижевности и народне историје (решено већином гласова 9:1). Овим је састанак завршен.

— 1234 редовни састанак 31 маја 1921 године Присутни: ппредседник г. Лазар Кнежевпћ, чланови: Д-р Никола Вулић, Д-р Александар Белић, Д-р Владимпр Ћоровић, Владимир Радојевић, Д-р Лаза Ненадовић, Јеремија Живановпћ, Љуб. М. Протић, Павле Стевановић, Мирко Поповић, Д-р Недељко Кошанин, Лепосава Бовгеовићева и Недељко Дивац. Присуствује ц г. Миливоје Симић. као члан комисије за израду новог закона о средњим школама. Секретар, Славко Миловановић. I. Прочитан је и примљен записник претходног састанка. II. Прелази се на расправу о новом закону за средње школе. Продужује се дискусија о проФесорском испиту. Савет решава: кандидат подноси а) домаћи писмени рад пз главног предмета своје струке (кандидати с докторским испитом не подносе); б) полаже општи испит, као што је решено на претходном састанку сем тога испит из једног страног модерног језика, из опште педагогије и методике своје струке, из познавања школске администрације и главних школс.ких прописа, в) држи два практична предавања и брани пх.