Prosvetni glasnik

18

Просветни Гласник

вежбе које се могу радити заједно; вежбе пак које су разне за мушкарце и за женскиње изводиће наставник наизменице, истога часа, са свакомгрупом посебно. По наредби Начелника Одељења за Основну Наставу и Народно Просвећивање, Инспектор, Ал. Марић, с. р.

8. Управитељима Учитељских Школа О.Н.Бр. 78724 На питање једнога управитеља учитељске 28.-ХП-1925. год, школе, како ће се издавати дупликати сведоИздавање дупликата чанства о положеном учитељском испиту зреуверења и сведочанства. лосхи или 0 положеном практичном учитељском испиту, скреће се пажња управитељима учитељских школа да се и у тим случајевима има применити одлука Господина Министра Просвете О.Н.Бр. 24805 од 28. октобра 1925. године, да се чл. 12. правила о издавању школских уверења и сведочанства измени, у толико што ће се одсад и дупликати уверења и сведочанства моћи издавати само по одобрењу Министарства Просвете. Молилац је дужан уз молбу поднети уверење да је законским путем огласио преко „Службених Новина" да је изгубљени уникат поништен, или уверење да је уникат предао каквоме надлештву за службу или из каквог другог узрока. Једно или друго има се на дупликату сведочанства забележити у напомени. — Овај распис односи се на уверења и сведочанства, издата после 1. јануара 1919. године. О овоме се извештавате ради знања и управљања. По Наредби Начелника Одељења за Основну Наставу и Народно Просвећивање, Инспектор, Ал. Марић, с. р.

9. Управитељима Учитељских Школа

О.Н.Бр. 77532 Поводом напомене једнога управитеља учитељске школе, да чл. 47. дисциплинских правила О.Н.Бр. 11287 од 6. јуна тек. год., примењених на учитељске школе, дозвољава приватне испите којих нема у учитељској школи, издаје се ово објашњење: Испит што га полаже ученик који је отпуштен по чл. 47. дисциплинских правила нема каоактер приватних испита, јер се ученик, и кдд

28.-ХП-1925. год. Испит ученика учитељ. школа отпуштених по чл. 47. дисциплинских иравила.