Prosvetni glasnik

Општи Део

301

изасланици су чланови Испитног Одбора и припада им хонорар из тачке 2. и тачке 3. расписа под С.Н.Бр. 9.337. (стр. 116. Средњешколског Зборника IV). Стога наређујем: да се министарским изасланицима, сем дневнице од 140 динара, рачунају три седнице из тач. 2. у 6 хонорарних часова (120 Дин.), а четири саопштења писмених задатака из тач. 3. у 4 хонорарна часа (80 динара). Ово се саопштава, да би се тако поступало не само одсада, него и према свима изасланицима, који случајно још нису примили свој хонорар за виши течајни испит". Изволите ову одлуку примити на знање и по њој се управљати. По наредби Министра Просвете, Начелник Одељења за Средњу Наставу, Магарашевић, с. р. 81. Многи наставници тражили су почетком ове школске године одсуство ради полагања дипломског испита на Универзитету, и Министарство је тражена одсуства редовно одобравало. Да не би било евентуалних злоупотреба, изволите затражити од ових наставника, када се врате, доказе да су се јавили на дипломски испит и са каквим су га успехом положили. О овоме известите Министарство. По наредби Министра Просвете, за Начелника Одељења за Средњу Наставу, Ник. С. Половина, с. р.

82. Директори појединих средњих школа, у којима има ученика разних признатих вероисповести, питали су за обавештење: да ли ће се ученицима оне вероисповести, која јз у школи у мањини, за време празновања њихових верских празника, када школа иначе ради, изостанци бележити оних дана када не походе предавања и као оправдани уносити у уписницу и у њихова годишња уверења, или им се уопште тих дана изостанци неће ни бележити.

С.Н.Бр. 10.231 25.-1Х-1926. год. Извештај о наставницима, који су имали одсуство ради иолагања дипломског нспита на Универзитету.

С.Н.Бр. 6.884 5.-1Х-1926. год. Изостанци ученика признатих вероисповести, учињени за празновања њиховихверских празника, не бележе се.