Prosvetni glasnik

Општи Део

493

Тражена боловања имају се свести на најнужније време, за које се болесници имају опоравити и оспособити за канцеларијски рад. За свако противно поступање слу^кбеник ће се квалификовати као несавестан за поверени му посао и уклониће се из службе. 9) Приликом позива чиновника и службеника од стране војних власти ради издржавања једномесечне и двомесечне вежбе надлежна финансијска власт, чим добије позив од војне власти, у коме се позива неки чиновник или службеник на вежбу, има га одмах разрешити од дужности и упутити на издржавање вежбе по позиву војних власти, па о томе накнадно известити првопретпостављену власт, а када се дотични чиновник буде вратио са вежбе, изузеће од њега војничку објаву — буквицу, па ће је у оригиналу или овереном препису доставити првопретпостављеној власти ради правдања одсуства са дужности учињеног поводом издржавања вежбе". По наредби Министра Просвете, за Начелника Одељења за Средњу Наставу, Д. Илић, с. р.

С.Н.Бр. 22.883 9.-УШ-1927. год. Продавање Сингерових шиваћих машина школама а наставницимауз нарочити попуст; оснивање бесплатног курса за наставнице ручног рада.

188. Друштво за продају Сингерових шиваћих машина Бурне и Комп. известило је ово Министарство, да ће продавати шиваће машине школама и свима наставницима уз нарочити попуст од 25% и Д а Ј е основало бесплатан курс за ручни рад за наставниие у Загребу. О овоме се извештавате ради знања. По наредби Министра Просвете> в. д. Начелника Одељења за Средњу Наставу, Д. Илић, с. р.

С.Н.Бр. 24.454

189.

Представници фирме „Кинема Д. Д." за кинематографски обрт у Сарајеву 12. августа ове године у једној учионици Друге Београдске Мушке Гимназије вршили су пробне пројекције са пројекционом комором „Лукс" пред представницима Министарства Просвете, директорима и пред извесним бројем наставника београдских средњих школа међу којима је било и стручњака-физичара.

27.-УШ-1927. год. Пројекциона комора „Лукс" могла би се набавлати за средње и стручне школе као наставно средство.