Prosvetni glasnik

Општи део

285

било каквих разлога, прекинули свој испит. Ови се кандидати одбијају на годину дана, ако добију макар једну слабу општу оцену у септембарском року полагања испита.

Дипломски се испит полаже одмах по свршетку школовања, и то у оној учитељској школи у којој је кандидат завршио пети разред.

Најдаље до 20 маја сваке године подноси директор школе Министарству просвете на одобрење распоред, по коме ће се одржати учитељски дипломски испит. У школама у којима има више од 40 кандидата, а нарочито где није могуће образовати паралелне групе испитног одбора, испит може почети и раније него што је овим Правилима прописано.

Извештај о дипломском испиту подноси Министарству директор учитељске школе најдаље за четрнаест дана по свршеном испиту. Извештају, који треба да садржи све потребне податке о испиту и успеху кандидата, прилаже се оверен препис задатака који су на писменом испиту рађени. Министарски изасланик такође подноси Министарству свој извештај о целокупном дипломском испиту.

Ова Правила важе за све учитељске школе у Краљевини Југославији и ступају у живот од дана мога потписа. Тада престају да важе сва досадашња правила о полагању учитељског испита зрелости у учитељским школама.

Члан 36

Члан 37

Члан 38

Члан 39

С.н.бр. 8.059 17 марта 1931 године Београд

Министар просвете Б. Максимовић с. р.