Prosvetni glasnik

Општи део 287

Члан 6 Ученици су дужни пазити да су им књиге и свеске чисте и у реду. Не смеју бити убрљане којекаквим шарама. Исто тако забрањено је брљање и шарање по зидовима, клупама и осталим школским стварима.

Члан 7 Дужност је ученика да између себе негују дружељубље, да су пажљиви и трпељиви један према другоме. Ако би се међу ученицима десиле размирице, треба да се труде да их сами отклоне на леп другарски начин; а ако то није могуће, да се обрате школској власти. За нанесену увреду ученик не сме сам себи прибављати задовољење. Члан 8 Ученици поздрављају наставнике и друге познате старије личности скидањем капе или поклоном, ако су гологлави, а ученице само поклоном. Члан 9 Ученици не треба да долазе у школу раније од 15 минута пре првог часа, сем ако саобраћајне прилике захтевају друкчије. Забрањено је свако непотребно задржавање у школским просторијама, у дворишту и испред школске зграде. Члан 10 Пре уласка у школу ученици су дужни добро очистити своју обућу. Горње хаљине, капе, кишобране и каљаче треба остављати на месту одређеном за то. Члан 11 У учионици сваки ученик седи само на месту које му је одредио разредни старешина.

Члан 12 За одржавање реда у учионицама, кад наставници нису у њима, старају се редари, које у потребном броју, редом и за утврђено време одређује разредни старешина. Њихове су дужности: