Prosvetni glasnik

Општи део

1241

је по овлашћењу узео на рад у служби државе. У молби се мора означити место сталног становања, да би се исплата наредила финансијској дирекцији надлежној за ту територију. Старешина ће Министарству финансија (Општем одељењу) послати предлог за повраћај уплаћених улога. Предлог мора да садржи следеће податке: 1) за улагача: да је улагачу служба престала по § 173 Закона о чиновницима односно отказом од стране државе по § 178 Закона о чиновницима, и да је улагао више од 10 година; и 2) за породицу: да је улагач умро пре престанка службе, тако да је у часу смрти био улагач и да је улагао више од 5 а мање од 10 година.

XX Сви документи о којима је реч у одељ. XVII, XVIII и XIX имају се поднети у оригиналу.

XXI Према чл. 37 одлуку о потпори за лечење по одредбама чл. 32 као и одлуку о потпори за сахрану по одредбама чл. 33 и 34 доносиће старешина који је овлашћен за узимање улагача на рад у служби државе и потом ће издати налог за исплату надлежној финансијској дирекцији (чл. 38 Уредбе).

XXII Према чл. 42 Одељење државнш рачуноводства издаће ближа упутства, како ће се финансијске дирекције обрачунавати са Државном хипотекарном банком по сумама исплаћеним на терет Потпорног фонда помоћног особља у служби државе сходно чл. 38 Уредбе. Исто тако прописаће Одељење државног рачуноводства ближа упутства и о томе како ће се од награде вршити обустава по чл. 4 и 5 (ст. 1 и 2 чл. 39 Уредбе) и како ће се обустављени улози слати Државној хипотекарној банци. Скреће се пажња једино на то, да се одредба ст. 2 чл. 39 односи на случајеве кад улагачу не припада награда за известан месец, као што је случај из ст. 1 § 172 Закона о чиновницима. Према томе и за тај месец одбиће се од прве награде улагачеве улог према чл. 5 и то поред редовног улога који припада Фонду за наредни месец.

XXIII За примање личне и породичне потпоре уживалац потпоре ће код надлежне касе испунити пријаву по овом обрасцу: