Prosvetni glasnik

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ОРГАН МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ

БРОЈ 8 АВГУСТ 1934 ГОД. ГОД. ^ \

У К А 3 И

Његово Величанство Краљ, на предлог г. Министра просвете, а на основу § 11 Закона о средњим школама, указом од 11 августа 1934 год. С.н.бр. 26282, благоволео је решити: да се отвори у Београду V потпуна мушка реална гимназија.

ОДЛУКЕ

31-УН-1934 год. Факултетски савети у Суботици и Скопљу имају све изборе доцената, разврстаних асистената и асистената волонтера подносити на сагласност Универзитетском сенату у Београду.

39 П.бр. 23824 Савет Правног факултета у Суботиди, актом бр. 428 од 14 априла о. г., упутио је молбу да се аналого чл. 256 Опште уредбе универзитета протумачи: Имају ли се, до доношења факултетских уредаба, избори доцената извршени на Правном факултету у Суботици (и на Филозофском факултету у Скопљу) подносити на сагласност Сенату Универзитета у Београду, или није потребно да се подносе. Затражио сам мишљење Сената Универзитета у Београду и ректор Универзитета, под бр- 5839 од 5-УП-ове год., доставио ми је мишљење Сената по коме изборе доцената које врше савети засебних факултета у Суботици и Скопљу морају ови предлагати Сенату Универзитета у Београду на саглашавање. Узео сам у разматрање овај предмет, па сам нашао да је покренуто питање спорно зато што постоји неслагање између Закона о универзитетима и Опште уредбе универзитета. Закон о универзитетима не даје саветима посебних факултета функције универзитетског сената. То произлази отуда што § 12 пом. Закона, који говори о функцијама сената, ке садржи одредбу коју Про.свктни глзснлк,. бр, 8 1 Ј