Prosvetni glasnik
Општи део
1259
3 Ратарство 1) Земља и њене особине; 2) поправка земље; 3) плодоред; 4) пшеница; 5) јечам; 6) овас; 7) раж; 8) пиринач; 9) кукуруз; 10) хељда; 11) индустриске биљке (лан, конопља, сунцокрет и др.). И Воћарство Услови за гајење воћа. Воћарство са гледишта економског, климатског, здр&вственог и естетског. Важност в^оћа у људској исхрани. О сејању и производњи садница у главним потезима. Сађење, расађивање, припрема јама, воћака и коља за сађење. Подела воћа. Нега воћа. Образовање круне (обрезивање). Калемљење. Кречење. Чишћење од гусеница, прскање против болести. Воћке за градину, ливаду и поље. Важност гајења воћака поред пута. Ограђивање воћака од стоке. Брање, справе за брање. Одабирање, паковање и остављање за зиму. Полице за воће, Прављење во-ћарске смоле. Најчешће болести воћа. Неплодност воћа. Хлороза, смрзавање цветова и његово спречавање. Ракрана, Труљење и гњиљење плодова. Врста воћа: крушке, јабуке, брескве, кајсије, шљиве, вишње, трешње, ораои, јагоде, малине, рибизле, огрозд. Ј Лековите биљке Слез, хајдучка трава, слачица, липа, камилица и др. К Цвећарство Гајење цвећа у сандуцима и саксијама. Подизање цветњака поред куће и школе. Избор места. Прављење цветних леја разног облика. Цртање облика цветњака. Набусивање. Неговање једнодво- и вишегодишњих биљака. Неговање чокотастих и стабластих ружа. Комбиновање врста и слагање боја цвећа. Повнатије биљке за прозор и балкон (бегоније, палме, кактуси, лимун и др.) и неговање истих. Множење цвећа помоћу окаца и изданака. Калемљење ружа. Скупљање и чување •семена. Какву земЈ&у, ђубре, климу и светлост захтева разно цвеће. Л Виноградарство Винова лоза. Услови за њено гајење. Калемљење и размножавање. Врсте наше и стране. Остављање свежег грожђа за зиму.